Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на ДГ №3 "Зорница“ Красимира Стоева дадоха символичен старт на изпълнението на проект "Модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на ДГ №3 "Зорница“, на ул. "Св. Св. Кирил и Методий“, Хасково

Инвестицията е в изпълнение на Договор за финансиране на инвестиция по Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура "Модернизация на образователната среда“, Компонент "Образование и умения“.

"Благодаря на всички колеги, които работеха за този проект. Благодарение на тях днес сме днес тук на терена, където започва ремонтът на детската градина. В сградата ще се изпълнят всички мерки за енергийна ефективност за постигане на енергиен клас А, ще се извърши преустройство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и санитарни помещения, ще се обособят зали за спорт и музикални занимания. Важно е да се отбележи, че тук ще бъде изградена допълнителна пристройка за нова градинска група за 23 деца. Ще има асансьор за достъпност до трите етажа, а дворното пространство ще бъде обновено изцяло с нови настилки, нови съоръжения за игра, парково обзавеждане и допълване на съществуващата растителност“, съобщи кметът Станислав Дечев.

Ремонтът на сградата и дворното пространство ще осигурят необходимата достъпна среда за лица в неравностойно положение, чрез осигуряване на рампа, асансьор, оформяне на достъпен маршрут, санитарни възли, както и оформянето на дворното пространство и площадките за игра.

"След 312 дни, колкото е срокът на строителните работи, ще имаме напълно обновена и модерна детска градина, с условия за отглеждане и възпитание на децата, съобразени с всички съвременни стандарти. Пожелавам успех на фирмата и нека ремонтът бъде извършен в срок и качествено, за да се радват нашите деца и техните родители на прекрасни условия“, каза минути преди старта на проекта кметът Станислав Дечев.

Директорът на ДГ №3 Красимира Стоева съобщи, че сградата е строена през 60-те години на миналия век и до сега никога до сега не е ремонтирана основно. Всички над 230 деца от сграда "Зорница“ са преместени в другата сграда на ДГ №3 "Незабравка“.

"Радваме се много, защото това е дълго чакано и мечтано събитие за нас. Благодарение на политиката на Община Хасково за обновяване на образователната среда тази сграда ще придобие нов облик и ще се постигне качество на образователния процес и на работната среда за педагогическия и непедагогически персонал. Пожелавам всичко в този проект да върви по вода“ каза Красимира Стоева.