Таня Христова - кмет на Габрово е кмет на годината в категория "Туризъм и култура" в конкурса, организиран от Kmeta.bg за 12-а поредна година.

В същата категория бяха отличени кметове на Ивайловград и Ловеч. Наградите връчи Евелина Славкова, съосновател на изследователска агенция "Тренд“. Вместо Таня Христова призът получи заместник-кметът на града Мария Йозова.

Тя благодари на всички подкрепили Габрово и подчерта, че културата е част от духа на града и стратегически елемент от съвременното му развитие. Йозова припомни, че тази година в Габрово успешно завършиха ти значими за града инвестиции в културната инфраструктура и че новата му амбиция се нарича Център "Кристо и Жан-Клод", който ще бъде място за съвременно изкуство с фокус върху младите хора и творческите индустрии.

Над 70 000 гласа опеделиха победителите в онлайн допитването, което се проведе на платформата Kmetnagodinata.bg от 1 до 14 октомври. В надпреварата имаха право на участие всички 265-има кметове на общини в страната. Гражданите само с IP адреси от България имаха право да подкрепят своите фаворити в общо 8 категории. Победителите във всяка категория са трима – за малка, средна и голяма община, според населението в нея. (Малка община – с население до 20 000 жители; Средна община – с население от 20 000 до 50 000 жители; Голяма община – с население над 50 000 жители). Типовете общини са определени според официалните данни на НСИ за броя на населението към 31.12. 2022 г.