Кметът на Габрово Таня Христова откри Новата учебна година в VI ОУ "Иван Вазов". Въпреки мрачното време физкултурният салон на училището се изпълни с усмихнати и нетърпеливи ученици със зелени вратовръзки, развълнувани учители и родители. Тържественият ден започна с ритуал по внасяне на знамената и вдъхновяващи изпълнения от малки и по-големи ученици. Приветствия с благодарност за постигнатото и успешна нова година отправи директорът на училището Десислава Минкова. Кметът на Габрово каза в своето обръщение:

"Днес е ново начало за най-малките, които с любопитство очакват да разберат "Що е то училището?“. Ще търсят онези приказни истории и герои във всичко, което ги заобикаля.  На тях и на всички пораснали ученици искам да подскажа, че всеки от нас притежава супер сила, и тя не е само за героите от комиксите, книжките и филмите. За да се прояви обаче тя, всеки има нужда от подходящи условия – не само мобилни телефони, личностни инструктори и социални мрежи, а от прясна вода, чист въздух, здравословна храна, добро място за обучение и възможности за реализация. Всъщност това е част от "Най-големият урок в света“, който и малки, и големи все още трябва да усвояваме.

Аз вярвам, че Вие имате прекрасни условия за учене, навсякъде около Вас, разполагате с иновативни учители и Ви очакват интересни и вдъхновяващи учебни дни. Надявам се наред с уроците, които Ви предстоят да обръщате внимание и на онези неща от живота, които са изключително важни и за които всеки от Вас може да помогне, например ако не разхищавате ресурси - това помага на планетата, ако се застъпвате за хора, към които обикновено не се отнасят добре – това ще предизвика огромни промени и още, и още такива малки стъпки, които обаче ще доведат до реализирането на един голям план за всички в света.

Бъдете здрави, любознателни и любопитни и докажете, че хората на земята са най-изобретателните същества, пълни с идеи и супер сили, които вече са преобразявали живота и света. Направете го отново, бъдете креативни, учете ни на лесни решения на сложни проблеми.“

Първият учебен ден продължи в класните стаи, където най-малките ги очакваха изненади, а по-големите нямаха търпение да се видят със своите приятели.

Мотото на ОУ "Иван Вазов“ е "Чисто училище, чиста природа, чиста Земя!“. Зеленото училище на Габрово е член на европейската мрежа "Училища, утвържадващи здраве“ от 1998 година насам.

От тази година ОУ "Иван Вазов“ Габрово, официално вече е част от световното семейство на Екоучилищата, в което членуват 20 милиона ученици и 1,4 милиона учители от 59 000 учебни заведения в над 75 страни по света.

Зеленото училище на Габрово получи заслужено признание и се нареди сред най-добрите учебни заведения в България, успешно изпълнили всички стъпки от методологията на Програма "Екоучилища“.

Наградата, която габровското училище получи, е най-висшето отличие за забележителни постижения – Зеленият флаг, който се предоставя по проект "Влез в Зеления кръг“, най-мащабната инициатива за въвеждане на екообразованието у нас, с подкрепата на МОН и Девин АД.

Ученици, родители и ръководство обединяват усилия и за възстановяване на откритата класна стая и учебен дендрариум. Първите сезонни цветя, които децата бяха предоставени от оранжериите на ОП "Благоустрояване“. Част от дейности по възстановяване на откритата класна стая са за сметка на освободени средства от такса "битови отпадъци“./ за миналата година/