Частичното бедствено положение в Община Елин Пелин бе отменено и още утре ще бъде проведена открита среща с жителите на Гара Елин Пелин. Ще дискутираме колко са къщите, засегнати от инцидента, и как най-бързо можем да бъдем в помощ на хората. Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той обясни, че огледите на пострадалите къщи вече са приключили. "Надявам се в рамките на тази седмица, най-късно до следващия понеделник да бъде изготвен доклад и да бъде предаден на Общинския съвет и на Комисията по бедствия и аварии. Разговарях с председателя на Общинския съвет да свикаме извънредна сесия и в максимално кратък срок да бъдем полезни на нашите съграждани при отстраняване на последствията от инцидента“, обясни Ивайло Симеонов.

На територията на складовете все още има гърмежи. Следствените органи вече правят огледи за изясняване на причината за взрива. Складът в Елин Пелин е отговарял на всички стандарти и изисквания и не е имало никакви нарушения, подчерта кметът на общината.

Симеонов обясни, че веднага след инцидента е формирана комисия, която да направи оглед на друг обект, намиращ се на територията на Община Елин Пелин, свързан с военна дейност. "Това беше с цел превенция. Ние нямаме достъп до самите сгради, нямаме компетенцията и юрисдикцията, които да ни позволят такъв достъп. С оглед стреса и притесненията на хората трябваше да предприемем стъпки“, поясни той.

Основните проблеми на Община Елин Пелин са безводието и транспортната инфраструктура, посочи Ивайло Симеонов. Общината работи по проекти и разчита на уеднаквяване на държавните стандарти за ВиК услугите, заяви той.