Категорично съм за това, стопанисването на пещерите да бъде от общините. За това говоря още от предизборната кампания през 2019 г. и през целия си мандат. Това каза за "Фокус“ кметът на Девин Здравко Иванов, по повод информацията на "Продължаваме промяната“ – Смолян, в която се твърди, че община Девин има пропуснати ползи от близо 10 млн. лв. в резултат на 20-годишната безстопанственост на държавата към пещера "Дяволско гърло". По думите на Иванов, без политическа воля и законодателни промени, това не би могло да се случи. "Категорично съм на мнение, че природните забележителности и феномени, както и историческите би следвало да се стопанисват от общинските администрации, на чиито територии се намират, тъй като инфраструктурата, по която се стига специално до "Дяволското гърло“ е общинска. Поддържката е изцяло на плещите на общинския бюджет, а абсолютно никакви приходи не получаваме от пещерата "Дяволското гърло““, подчерта Иванов.  

На въпрос, дали е правил постъпки в тази насока, кметът на Девин заяви, че политическата ситуацията през последните четири години е много динамична и трябва да има по-голяма устойчивост и хоризонт, на който и да е кабинет, за да може да се говори в тази посока. "Правили сме опити и през Националното сдружение и сме поставяли многократно този въпрос през тях, като сме правили предложение как биха могли да се стопанисват тези природни забележителности, но ефектът е никакъв“, припомни Иванов.

Той посочи, че не знае какви са приходите от пещерата. "Ще мога да кажа какви са, ако стопанисваме пещерата поне една година. Със сигурност с оглед туристопотока, приходите са стотици хиляди левове в годишен план. В момента няма никаква отчетност на тези средства. Колко се те, се знае само от стопанисващия пещерата. Къде отиват и къде потъват, БТС и местното туристическо дружество знаят. Приходите от пещерата в годишния финансов отчет са публикувани в търговския регистър и могат да се видят, друг е въпросът дали всичко се отчита“, отбеляза кметът на Девин.

Иванов уточни, че определено тези средства биха били от полза за общината, ако пещерата бъде стопанисвана от общинска администрация. "Тези средства ще допринесат за повече приходи в общинския бюджет и оттам повече инвестиции в местната общност, развиване на нови туристически маршрути, изграждане на информационни табели и разбира се, поддържка на общинската инфраструктура до тези природни забележителности“, допълни Иванов. Той припомни за бедствието на територията на община Девин през 2021 г. и в частност разрушените три участъка по пътя Тешил – Триград. Според кмета, може би бедствието е нямало да се случи ако общината е имала достатъчно приходи, за да може спокойно превантивно да се ремонтира някой от разрушените участъци. "Знаехме, че това рано или късно ще се случи, ние многократно сме сигнализирали и сме търсили средства от централната власт и в този и в предишни мандати, от колегите преди мен за укрепване на тези участъци по пътя Тешел – Триград, но за съжаление е нямало финансиране“, добави Иванов.

Той изрази надежда подетата инициатива и сигнализирането в Министерски съвет за казуса с пещерите от представителите на "Продължаваме промяната“ да е началото и да има и краен резултат, за да се стигне до предаване на пещерите и природните феномени и забележителности на общините. Иванов припомни също, че колегите му в Борино също са правили такива опити през 2016 – 2018 г. за "Ягодинската пещера“, но и при тях не се е стигнало до резултат.

Нели ГЕРГЬОВСКА