Кметът на Община Бяла Димитър Славов дари книги на бесарабски българи на библиотеката на НЧ "Трудолюбие“. На разположение на читателите са творбите на Анна Малешкова и Николай Куртев, които неслучайно биват наричани "пазители на паметта за миналото и днешното на българската бесарабска общност“.

Книгите са избрани от кмета по време на посещението и побратимяването с молдовското село Валя Пержей (р-н Тараклия с над 70% население потомци на българи), съобщи Община Бяла. 

Ето и цитат от една от книгите: "Случайно ли преселниците българи от началото на XIX в. избират Бесарабия или има друга по-дълбока причина. Известно е, че българите не си избират случайни места за живеене. Не се заселват на места, в които има опасност от наводнения, лавини или други природни катаклизми. Има някаква народна мъдрост от векове в българите за мястото, което избират за живеене, за къщите, които си строят, за църквите и училищата. Защо тези преселници са избрали земя, която е била част от Аспарухова България, в която става "киселото мляко“ и българското сирене. На тези въпроси вероятно по-късно ще получим отговори“.