Бургас вече има първата в страната детска ясла, която използва геотермална енергия за отопление през зимата и охлаждане през лятото.

Инсталацията позволява да се ограничат чувствително разходите за енергия , а оттам и да се ограничат въглеродните емисии във въздуха.

Прогнозната стойност на спестената енергия е около 1 747 053 kWh/ годишно. Наред с това чрез новата инсталация се осигурява и по-голям комфорт както за персонала на яслата, така и за малките деца.

Чрез специална система от тръби геотермалната инсталация използва температурата от 5 до 23 градуса от два сондажа на дълбочина между 100 и 120 метра без да черпи вода от тях. С енергията се захранват два агрегата – единият с мощност 85,8 kW за отопление, а друг с мощност 66 kW за охлаждане на сградата.

Освен новата инсталация, Детска ясла № 3 е и с обновена площадка, оборудвана с подходящите съоръжения за игра, където децата ще провеждат занятия и ще развиват своите двигателни умения.

'Следим всички програми, които да ни позволят изграждането на такива инсталации и в останалите детски градини и ясли, надявам се, че скоро и в училищата!", спосочи кметът Димитър Николов.