Кметът на Бойница, най-бедната и малка  община в България, ще получава основно трудово месечно възнаграждение в размер на 3876 лева, предаде репортер на "Фокус“. Работната заплата на Анета Генчева, която встъпи в своя пети мандат начело на видинската община, е определена на заседание на общинските съветници. Те са приели, че решението им за основната работна заплата на кмета на общината влиза в сила от 7 ноември 2023 година и  към него ще се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит в размер на 1% за всяка прослужена година. Кметът на Община Бойница има над 30 години трудов стаж, притежава магистърска степен по "Биология и химия“ от Шуменския университет. В годините, преди да седне на кметския стол в първия си мандат, е работила като учител в местното средно училище и като директор на дирекция "Социално подпомагане“ в Бойница. Простата сметка показва, че тя ще получава работна заплата от над 5000 лева, за да управлява най-малката и бедна община в страната и в Европейския съюз, според Евростат.

С решение на Общинският съвет (ОбС) е определено и основното трудово месечно възнаграждение на кмета на кметство Раброво, единственият избираем кмет на кметство в общината, което е в размер на 1547 лева.

Председателят на Общинският съвет Габриела Тошева ще получава около 3295 лв. или 85 на сто от основното трудово месечно възнаграждение на кмета на общината. Възнаграждението на общински съветник за участие в едно заседание на Общинския съвет ще е в размер на 150 лева. Възнаграждението си съветниците ще получават, след представяне на справка за присъствие от председателя на местния парламент. За участие в заседание на комисия общинските съветници няма да получават възнаграждение, е решил ОбС.

Общинският съвет в Бойница може би е единствения в страната, който както е по закон от 11 съветника се състои от 10. Всичките съветници, общинския кмет и кмета на Раброво са от ПП ГЕРБ. Така видинската община Бойница, следващите четири години, ще се управлява без опозиция. Причината - ГЕРБ печели всичките 11 мандата, като водач на листата бе кандидат за кмет Анета Генчева. Останалите три партии и коалиции, участвали в изборите, не спечелиха нито един мандат в Общинския съвет, те и не преминаха общинската квота за един мандат от 35 гласа.

За Община Бойница се заговори и тя "влезе“ в медиите пред последния месец, след като стана ясно, че държавата отпуска 650 000 лева по проект за изграждането на нейна територия на закрито стрелбище. В общината днес живеят по-малко от 1000 души в осем населени места. Само в едно село - Раброво, има избираем кмет, в останалите шест има кметски наместници. Общината е сред най-обезлюдените райони в страната. От живеещите в нея над 60  процента са хора над 55 годишна възраст, от тях 80 на сто са на възраст от над 65 г. По последните данни пенсионерите в общината представляват 72 процента от цялото население.