Изпълнението на съюзническите ни задължения ще даде дългосрочна сигурност на нашата страна и целия регион. Това каза кметът на Община Благоевград Методи Байкушев по време на церемонията по посрещането на българския контингент, завърнал се от мисия в Косово, предаде репортер на "Фокус“.

Той заяви, че всички жители на Община Благоевград, както и всички български граждани, са радостни да видят нашите войници живи и здрави, отново у дома.

"Много говорим за безценния опит, за обмяната на знания и умения, но изпълнението на съюзническите ни задължения далеч надхвърля това. Ползата всъщност е много дълбока и много дългосрочна. Съюзничеството с онези народи, които ние припознаваме като част от нашата цивилизация и споделящи изцяло нашите ценности, всъщност е исторически момент за България, исторически период, който всички ние вярваме, че ще даде дългосрочна сигурност на нашата страна и целия регион. Не забравяйте, че българският народ от десетилетия и векове, заедно с българската църква, се моли за христолюбивото си войнство. Това е, защото е вековна нашата ценност, че миротворството е от онези добродетели, които са изключително дълбоки в нашата култура, които са ни заръчани от самия Бог, блажени са миротворците, блажени сте и вие. Благодаря ви за всичко, което правите за суверенитета и авторитета на Република България“, каза още той.

Думата бе дадена и на областният управител на Благоевград Мария Димова, която също благодари на контингента, за начина, по който служат на родината.

"Заминахте далеч от нея, за да пазите мира и спокойствието. В тази отговорна задача, вие бяхте стожер на миротворния процес. Бъдете сигурни, че във всеки един момент ние бяхме с вас мисловно и духовно. Сигурна съм, че във всеки един момент от тези месеци на вашата мисия, вие не сте спестили усилия, умения, готовност и по този начин за поред път доказахте и утвърдихте авторитета на България и на българската армия. Поздравявам ви с настъпилата нова година, пожелавам здраве и благоденствие на вас и вашите семейства“, добави областният управител.

Слово-отговор имаше и от помощник-националния командир на контингента и командир на националния поддържащ елемент беше подполковник Станислав Цонев от СКС, който благодари на военното ръководство за гласуваното му доверие, както и на лични състав на контингента за проявената отговорност, професионализъм и мотивация.

"Благодарение на съвместните ни усилия ние се изправихме тук като екип, доказахме нашата сплотеност и екипна работа. Изправяме с тук пред вас и нашите семейства горди и уверени, че се справихме в пълен обем с поставените ни задачи. Добрата ни подготовка и високата мотивация бяха необходимото условие за справяне с предизвикателствата по време на участието ни в операцията на НАТО в Косово. Още веднъж ви благодаря, че във всичките си действия бяхте водени от присъщото за българските войни чувство за чест и дълг, защитихте авторитета на страната ни и издигнахте престижа на българските въоръжени сили сред коалиционните ни партньори“, каза подполковник Станислав Цонев.