Кметът на Банкя с официална позиция за пожара в дома за възрастни хора 5 дни 

след като при инцидента загина един човек. 

"Фокус" публикува текста без редакторска намеса:

Официална позиция относно казуса с нерегламентирания обект за настаняване

Уважаеми съграждани, 

На 14 август се случи пожар на 3 ет. в сградата на ул. "Стефан Стамболов“ № 2, при който загина човек. В следващите дни инцидентът и обстоятелствата около самия незаконен обект бяха широко отразени във всички национални медии. Бяха дадени интервюта от представители на различни институции, от мен и моя екип, но сякаш нерешен остана най-важният въпрос: кой трябва да понесе отговорността.

Аз като кмет на район "Банкя“ съм длъжен да информирам, че районната администрация няма правомощията да контролира или санкционира частни обекти, предоставящи грижа за уязвими групи хора. Тези институции са в лицензионен режим. Въпреки твърденията в публичното пространство, Район "Банкя“ не е сигнализиран за съществуването на обект на ул. "Стефан Стамболов“ № 2.

Единствената следа за наличието му, която има при нас, и то препратена по компетентност от кмета на Столична община през Отдел "Общински приходи – Банкя“, е писмо от Инспекция по труда, което публикувам, от което не става ясно, че това е нелицензиран дом за социални услуги за възрастни хора. Единственото, което е поискано като информация от нас, е кой е собственик на сградата (физическо или юридическо лице) – тази информация сме я предоставили в съответния срок.

Това, което предприемам като кмет на районна администрация с цел превенция на подобни нелепи и фатални случаи, е да изпратя официално искане до Агенцията за качеството на социалните услуги за осъществяване на проверка на всички частни хосписи и домове за възрастни хора на територията на район "Банкя“, а аз и екипът ми ще бъдем в подкрепа на Агенцията при нужда.

Появата на нерегламентирани места за настаняване на възрастни и болни хора е въпрос на морал от страна на създателите им и от страна на семействата на настанените. Очевидно законодателството ни все още не е намерило форма, с която ефективно да елиминира и да предотврати появата на подобни места. Затова остава единствено моралът.

Благодаря на колегите от Дирекция "Социално подпомагане – Люлин“ и Агенция "Социално подпомагане“ към Министерство на труда и социалната политика, които светкавично успяха да насочат към държавни центрове за настаняване евакуираните жени. Благодаря на колегите от районната администрация, които организираха транспортирането им. Относно благодарността ми към служителите от пожарната в Банкя, полицията и бърза помощ, тя е огромна - ситуацията е овладяна изключително бързо, адекватно и е предотвратена по-голяма катастрофа.