Кметът на Банкя Рангел Марков и неговият екип по строителството се срещнаха с изпълнителите на реставрацията на вила "Савоя Палас“ /старата сграда на общината/ и на Центъра за арт терапия на открито в парк "Сабуров“. Това съобщиха от районната администрация на страницата си във Facebook.

Проектът за вила "Савоя Палас“ като паметник на културата е преминал през всички стриктни съгласувателни процедури с НИНКН/ Националният институт за недвижимо културно наследство/, където подходът бе изключително прецизен предвид културната стойност на обекта.

"Покривът бе подменен, а на срещата, в оперативен порядък бяха уточнени въпроси, след разрешаването на които работата ще навлезе по-активно в първата фаза – възстановяване на фасадата. На втори етап ще бъде извършен и вътрешен ремонт. Обсъдени бяха и някои технологични моменти от работата, която е специфична, тъй като със съвременни материали трябва да се постигне усещане за автентичност на реставриращата се емблематична за Банкя сграда от началото на миналия век.

Финализира се и изграждането на Центъра за арт терапия на открито в парк "Сабуров“, който ще може да се ползва както от хора с инсулт и афазия, така също и от жители и гости на курорта в цветущо здраве. Изработва се и проект за цялостната реконструкция на парка, който в последните години се превръща в обичано място за краткотраен отдих на гостите на курорта ни", добавиха още от район ",Банкя".