"Щом една Франция премина в режим на икономии и забрани строителството на нови басейни, то ние да не сме Сен Тропе!" каза кметът на Община Аврен, Емануил Манолов, съобщи репортер на Varna24.bg. 

Маналов напомни, че през последните години селата в община Аврен значително са увеличили броя на своите жители. "Давам прост пример. По списък на ВиК, в село Приселци има около 950 абоната, а реално там живеят между 4 и 5 хиляди човека. Има голяма невидима бройка, освен това имаме туристически сезон, къщи за гости т.е това населено място нараства в пъти като потребление" каза още кметът на Аврен.

Той посочи, че в момента в Аврен, който страда от безводие има 38 басейна, а в Преселци над 65. "Хората трябва да се научат, че водата е ресурс, който трябва да се употребява разумно, а не да се поливат трева и домати! Съответно държавата трябва да си влезе във функциите и при положение, че този проблем нараства с всеки изминал ден, трябва да отпусне средства за всички общини изправени пред безводие." категоричен е Манолов.

Предстоят разговори по темата на високо ниво, среща ще има още другата седмица, стана ясно днес. "Ножът е опрял до кокала, не можем да си затваряме повече очите", смята Манолов.

По думите му, единствено решение е търсене на нови водоизточници, които да покрият нуждите на населението. Това ще стане само с нови сондажи на голяма дълбочина, с което ще се осигури и по-качествена вода.