Кметът на Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова посрещнаха децата, завърнали се от международния демонстративен турнир "Копа Алма 2024“, организиран от Фондация "Реал Мадрид“, с домакин Академия "Пушкаш“ в Унгария. На срещата присъстваха треньорите Светослав Петков и Мартин Методиев, както и Светлина Вълчева, координатор на спортния проект.

"През 2016 г. е официалното откриване на първото в България спортно училище за социална интеграция във Видин, което и до днес е единственото на територията на страната. Проектът е част от инициативата на Фондация "Реал Мадрид“ за създаването на спортни училища и школи със социална насоченост за деца в неравностойно положение. Треньорите от школата се стремят да възпитават спортистите с философията и ценностите на Фондацията и отбора "Реал Мадрид“ – мотивация, самочувствие и работа в екип“, подчерта Светлина Вълчева.

От 24 до 28 юни десет деца, заедно със своите треньори представиха достойно град Видин и България на футболния форум. Те взеха участие и в "Шоу на талантите“, в което представиха традиционната българска ръченица. Във футболния турнир участваха 8 социално-спортни училища от Европа: Испания, Португалия, Полша, Румъния, Украйна и други.  Малките ни футболисти изиграха 8 мача, като записаха 7 победи и не допуснаха загуба в редовното време.

Треньорското ръководство изказа своите благодарности лично към д-р Цветан Ценков за оказаната помощ и пълната подкрепа с целогодишното осигуряване на транспорт и спортна база.

Целта на треньорите през следващата година е спортуващите деца в школата да бъдат увеличени от 60 на 120. По този начин два отбора ще имат възможност да участват в големия футболен форум и да представят нашия град. Д-р Ценков увери, че се полагат усилия да бъдат мотивирани всички учители по физическо възпитание, да си сътрудничат с треньорите от спортните клубове, за да бъде възстановен масовия спорт във Видин. "Благодарение на Вас и на децата, това е възможно да се случи“ – с тези думи се обърна към присъстващите кметът на Общината.

На срещата бе обсъдена и възможността в следващите години Видин да бъде домакин на турнира "Копа Алма“. Община Видин ще подготви официално писмо, което да бъде изпратено до Фондацията за потвърждение пред ФИФА, че общината е официален партньор на социално-спортното училище. То ще подпомогне за осъществяване на идеята.

Светослав Петков подари на кмета д-р Цветан Ценков официалната българска тениска на турнира "Копа Алма 2024“ с автографи от треньорите и децата.

Д-р Цветан Ценков и Борислава Борисова връчиха грамоти на всички участници, както и на треньорите за отлично представяне.

"Поздравявам Ви за успехите, за упоритостта, за спортния дух, който сте показали в Унгария и през изминалите години. Бъдете първи в спорта, в училище и Ви пожелавам едно хубаво лято! Бъдете здрави и играйте на воля“ - с тези думи завърши срещата заместник-кметът Борислава Борисова.