За съжаление ресурсите, които са насочвани към ВиК-Стара Загора, не са насочвани към това да се намалят разходите, а към това да се увеличат. Това каза по време на пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров, предаде репортер на "Фокус". Той уточни, че основните разходи на дружеството отиват за електроенергия, както и за загубите по мрежата, най-вече в кв. "Лозенец". "С новия управител говорихме, че задължително през следващите 4 години кв. "Лозенец" трябва да бъде с подменена канализация и водоснабдяване", категоричен е Тодоров.

Във връзка с високата цена на водата в Стара Загора той уточни, че тя се определя от КЕВР, по предложение на ВиК. "Аз самия за себе си имах съмнения дали цената е такава, каквато е калкулирана. Това, което видях  в отчетите на ВиК, са огромни кредити, които са взимани от предходното ръководство. Част от тези кредити са за финансиране на водния проект, по които се работи в момента, а друга част са за финансиране на други дейности. Кредитите са около 50 млн. лева, ако не се лъжа, тъй като справката не е пред мен в момента. При това положение аз като кмет, освен да поискам самото дружество да излезе с един сериозен одит на база на това как са харчени парите и дали е било толкова ефективно както трябва да бъде. Смятам, че те трябва да отговорят на този въпрос. Там наистина се вижда голяма кредитна задлъжнялост", каза Тодоров.

По думите на кмета ако ВиК-Стара Загора не бяха вдигнали цената на водата, сега щяха да имат доста сериозни финансови проблеми по обслужването на всички заеми, които са теглени. "Това е реалното състояние и аз съм длъжен да го кажа. Самото дружество е държавно, може би трябва и предния управител да отговори на тези въпроси за наемите, които са сключвани на помещения, както и защо когато едно дружество не е в добро състояние изгражда нови центрове за обслужване на клиенти. Това е едно дружество, което трябва да се управлява по бизнес модел, а то се е управлявало според мен на база натоварване на нови и нови разходи, без да оправяме старите и да ги минимализираме. Аз не съм се ангажирал с конкретно понижаване на цената на водата. Като кмет казах, че ще се запозная с финансовото състояние на дружеството и за съжаление то е такова, каквото е", заяви Тодоров.