Кметът на София Васил Терзиев заяви, че оттегля заповедта си за спиране на архитектурния конкурс за изработване на проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен търновски полк, като обърна изключително внимание на три важни неща, които трябва да бъдат решени, съобщават от Столична община. Едното е какво и как да направим, за да не отблъскваме, а да въвличаме професионалните организации и отношението ни да бъде към тях като към партньори.

По думите на кмета "Виждате че всякакви разделителни линии само ни пречат да се случат добри неща в нашия град“. Всеки път, когато не зачитаме и не се вслушаме, какво ни казва дадена страна и нещо се прави въпреки техните обосновани възражения, резултатите не са много добри, посочи също Терзиев. Васил Терзиев съобщи това на заседание на комисията по култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, което се провежда днес.

Второто нещо, на което обърна внимание Терзиев е да няма разминаване за броя на имената на загиналите. В изказвания на историци се посочва 4100 загинали, а в проекта се казва, че ще бъдат възстановени около 3000 имена. Т.е. на 1000 души няма да бъдат изписани имената. Когато говорим за родова памет, за възстановяване на историческата справедливост всеки човешки живот е важен. За да няма проблем, нека да се прецизират числата със историците и всички имена да бъдат изписани.

На трето място е важно да се прецени проектът от конструктивна гледна точка. Дали предложените архитектурни решения са конструктивно издържани и ще бъдат ли те устойчиви на земетресение или силен вятър, заяви също столичният кмет и изрази увереност, че специалистите ще вземат компетентно решение.