От началото на годината досега читалищата в Общината Пазарджик са получили над 420 000 лева. С това редовно спазваме ангажимента си за развитието на населените места, с който влязохме в управлението, като част от подсигурени и планирани над 1.3 милиона лева за читалищата. Това написа в профила си в една от социалните мрежи кметът на Пазарджик Петър Куленски.

По думите му с допълнителните средства, извън държавната субсидия, които подсигуряват за кукерски празници, закупуване на реквизити и обновяване на материалните бази, общо за годината подкрепата за тях ще надхвърли 1.5 милиона лева.

"Читалищата често създават почти целия културен живот в малките населени места. Участват активно в организацията на празничните програма и изграждането на стабилно гражданско общество, запазват българските традиции. Към по-голямата част от тях има танцови и певчески състави, литературни школи и музикални оркестри, кръжоци по приложни изкуства и родознание. Читалището е сърцето на всяка една местна общност. Ако сърцето не функционира, няма как да търсим развитие в населените места", допълва градоначалникът.

Въпреки финансовите предизвикателства пред общината, за нея селата и съхранението на културния живот и традиции в тях са заявка, за която дадоха думата си още преди местните избори.

"Важно е да съхраним културата в нашия край. Ето защо всякакви опити за сплетни, че читалищата на Пазарджик са оставени на произвол, са категорично неверни. Докато управляваме Община Пазарджик с екипа ни, българските читалища ще получават заслужената си почит и подкрепа за тяхното съхранение и развитие. Да запазиш родовата си памет е преди всичко въпрос на чест и достойнство", заключи той.