Кметът на Варна Благомир Коцев нареди до 15 септември спешно да бъде извършена резитбата на сухи клони и опасни дървета, като приоритетни са зоните около детските градини и училищата. Вътрешните дворове са отговорност на директорите, посочиха от ресорната дирекция. Огледи и резитба трябва да се извърши и в зоните, където има струпване на хора - градинки, площади и улици. Коцев поиска от районните кметства да изготвят доклади за графика на дейностите и отчети за напредъка на премахването на сухи и проблемни дървета и клони.

Екип от еколози ще започне днес и резистографско обследване на всички дървета в градинката зад ДТ "Стоян Бъчваров" и на други публични места. Изследването се налага, поради факта, че на външен вид дърветата са живи и зелени, но на места има незабележимо без апаратура, засушаване във вътрешността на стволовите, което изисква прецизна експертна оценка. Ще се извърши резитба и на други 12 дървета с опасни клони в градинката до театъра, с цел гарантиране на безопасността на гражданите, стана ясно на оперативката при кмета на морския град.  

Спешно трябва да бъдат почистени и избуялите храсти около светофарите, пешеходните пътеки, разделителните линии на пътното платно, подчерта Благомир Коцев. Той изиска още справки за състоянието на новозасадените млади дървета и за изпълнението на всички компенсаторни програми за озеленяване в града. Да бъдат проверени всички млади дръвчета, засадени през последните години и там където има изсъхнали такива, да се подменят с нови, подходящи за климатичните условия в града, което е задължение на фирмите, изпълняващи програмите, каза кметът Коцев.