В малък празник се превърна първата среща на широката общественост в обновената сграда на училището в село Розово, която премина под мотото "Академия за таланти – минало, визия за бъдещето“, предаде репортер на "Фокус". В препълнената зала събитието откри кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, която поздрави Почетните граждани, общинските съветници, представителите на образователната среда, на бизнеса от всички сфери.

"Новата сграда трябва да заживее, а Вие сте първите, които вдъхвате живот! Това е знаменателно!“, заяви кметът за големия интерес към бъдещата академия. Тя разказа за жителите на Розово, сътворили идеята и направили първите стъпки към нейната реализация в родното село. Младият и изключително амбициозен кмет Венцислав Колев, който постоянно прави мястото все по-живописно и цветно, бизнесменът Николай Спиров, който сподели голямото си желание в селото да има училище и арх. Лъчезар и Николай Николов са хората, които правят проекта за новата сграда. Всеки от тях сподели първите стъпки, извървени, за да се стигне до начало на обновяване на старото училище през 2020 г. и завършването на модерната сграда три години по-късно.

Кратка презентация върна зрителите в началото на миналия век, за да разкаже историята на учебното заведение, което сега е възстановено за нов живот за трети път. Кметът на Розово Венцислав Колев възстанови спомените на бивши учители и гордостта си, че е възпитаник на това училище. Свършеното до момента спечели одобрението на присъстващите.

Даниела Северинова представи концепцията за развитие на детската академия като средище за изкуства, спорт и най-разнообразни занимания, които развиват талантите на децата.

Бе обявен състава на Обществен съвет, който ще организира цялостно работата на академията. След осигуреното до сега  финансиране по "Красива България“ и от Общината, има необходимост да се продължи работата по оборудване на разнообразните кабинети и спално помещение, оформяне на дворното пространство, за което прозвуча призив за финансова подкрепа. Бяха обявени и първите дарения за бъдещето на академията.

С радостните новини за първи дарения завърши срещата-разговор, а деца от група "Слънчице“ на Детска градина №8 "Юрий Гагарин“ с красивите си песни и танци предизвикаха много усмивки за начало.

Рени АТАНАСОВА