Бургас няма да пести от безопасност заради високата цена на тока. Това каза пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас . По думите му сериозни ограничения във връзка със завишената цена на електроенергията на територията на общината няма.

"В момента се подготвят няколко програми по няколко направления. Първата е свързана с оптимизация на консумацията на електроенергия, газ, пелети и други горива за общинските дейности. Друга, която след няколко дни ще бъде финализирана и по която ще имаме ясни разчети, е за изграждането на ВЕИ за добив на електроенергия на свободни общински терени, които са допустими за изграждането на фотоволтаици и ветрогенератори. Заради специфичното географско разположение на Бургас и близостта до защитени зони, вероятно ще наблегнем повече на соларите. Ако тези наши предложения бъдат приети от Общинския съвет, когато се готви и приема бюджета за 2022-а година, ще им бъде даден старт. По този начин ще си помогнем за намаляване разходите на ежедневната консумация на електроенергия", посочи кметът.

Той добави, че там, където е възможно, ще се извърши оптимизиране, без обаче това да застрашава сигурността на гражданите.

"Няма как да изключим уличното осветление, защото това ще засегне и видеонаблюдението, което е един от важните сегменти за осигуряване безопасността в града. Самият факт, че има видеонаблюдение, донякъде възпира злоумишлениците. Често ви показваме случаи на рушене на общинска собственост или вандалски прояви. Няма как да го допуснем, независимо колко ни струва. Да, наистина сметките са много високи - навсякъде в страната е така, но Бургас от безопасност няма да пести електроенергия", каза още Димитър Николов.

Във връзка със забавеното приемане на бюджета за настоящата година, кметът посочи, че в момента в Бургас са спрени всякакви плащания по капиталовата програма, за да не превишава точната сума, която е изхарчена преди една година.

"Нашите финансови експерти стриктно следят всички ежедневни плащания на града. Не искаме Бургас да влиза в числото на нарушителите. Законите трябва да се спазват. Ако ние ги нарушим, даваме лош пример. За всички е трудно, но не сме се отказали. Мисля, че ще дойдат по-добри времена. Цената на тока няма да е винаги толкова висока", добави Димитър Николов.