Малко след срещата ми с посланика на Северна Македония, научих, че премиерът на СМ е направил абсолютно недопустими изказвания. Това е написал в профила си във Facebook кметът на Община Благоевград Методи Байкушев преди ден, видя репортер на "Фокус“.

В социалните мрежи той е споделил и позиция на "Продължаваме промяната – Демократична България“, в която се посочва (публикуваме текста без редактроска намеса):

Ако Северна Македония иска да продължи своя път към Европейския съюз, нейното ново правителство трябва да изпълни поетите международни ангажименти.

ПП-ДБ по никакъв начин няма да подкрепи предоговаряне на френското предложение и отпадане на условието Скопие да включи българите като държавотворен народ в Конституцията си, за да може да започне преговорите за присъединяване към ЕС. Френското предложение беше прието от 27-те страни-членки на ЕС и бе гласувано в българския и в македонския парламенти съответно на 24 юни и 16 юли 2022 г.

Управляващите в Скопие трябва да осъзнаят, че европейският им път минава през зачитане на правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония.

Припомняме, че по-рано днес в съобщение до медиите от ВМРО поискаха оставката на благоевградския кмет, заради демонстрирана сервилност към антибългарското Скопие. Реакцията им е провокирана от среща, провела се на 26 юни в Благоевград между кмета Методи Байкушев и посланика на Р Северна Македония Агнеса Руси Поповска и представители на Македоно-българска стопанска камара.