Кметовете на общини и областният управител на Кюстендил проведоха среща във връзка със случващото се в Украйна, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Срещата беше ръководена от областният управител Катя Димитрова. Сред присъстващите бяха кметът на Кюстендил Петър Паунов, кметът на Дупница Методи Чимев, директорът на БЧК – Кюстендил Емилия Кацарска. В рамките на срещата бяха дискутирани въпроси, касаещи възможностите на общините да предоставят места за подслон на бежанци, както и стиковане на получаваната информация от страна на хора, желаещи да подслонят бягащите от военните действия украински граждани.

В община Дупница безвъзмездно могат да бъдат настанени 50-60 семейства, в община Сапарева баня – 30 семейства, 15 души в община Кюстендил. "Има места в Кюстендил около 70 човека, но не безвъзмездно. В община Рила има база за 30 души, но трябва първо да се ремонтира. В другите общини няма сграден фонд. Проблем на всички общини ще бъде изхранването на бежанците. По думите на кметовете, без държавна помощ няма да се справят общините“, каза Катя Димитрова.

От своя страна д-р Емилия Кацарска, директор на БЧК – Кюстендил посочи, че е започнало набиране на дрехи – мъжки, дамски, детски, обувки, чаршафи, одеяла и хигиенни материали. Изискването за дрехите е те да бъдат нови и с етикети. Разкрита е и банкова сметка, чрез която може да се превеждат финансови средства. "Има вече хора, които носят дарения. Първото дарение беше от страна на семейство. Те бяха закупили детски дрехи с пари, събрани от тяхното дете. Така и децата стават съпричастни към каузата – да се помага на хората, намиращи се в тежка ситуация“, каза д-р Кацарска. Беше посочено, че всяка една от общините в региона ще обяви телефон, чрез който всеки човек, желаещ да приеме и подслони бежанци, да подава информация.

Венцеслав ИЛЧЕВ