Държавата е възложила на областните управители да контролират законността на актовете на общинските съвети. Решенията на ОбС-Видин, касаещи увеличението на местните данъци, такси и услуги, са взети в нарушение на процедурите, които самият Общински съвет е гласувал и определил в Правилник за организацията и дейността си. Това обясни областният управител Любен Иванов, който се срещна с четиринадесет кметове и кметски наместници на населени места от община Видин, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

На срещата те настояха областният управител да не спира решенията на ОбС за повишаване на местните данъци. Според кметовете, по чието искане се проведе срещата, жителите на малките населени места са съгласни с повишаването на местните налози, защото по този начин ще има повече средства за кметствата.

Любен Иванов подчерта, че е изпълнил своите задължения като е върнал незаконосъобразно взетите решения. "Те можеха да бъдат прегласувани от общинските съветници, след като се отстранят нарушенията. Това не бе направено", обясни още областният управител.

Любен Иванов запозна присъстващите с възможността общините да кандидатстват с проекти за благоустрояване на населените места към новия Фонд за регионално развитие. "Фондът ще има бюджет от 1 млрд. лева. Инициативата трябва да дойде от вас, още повече, че Видин ще се ползва с предимство при кандидатстването", подчерта Иванов.