Новоизбраните кметове и общински съветници във видинските общини Кула и Димово днес се заклеха и встъпиха в длъжност, предаде репортер на "Фокус“. Това бяха последните общини, в които ноизбраните кметове и съветници положиха клетва. В новия мандат 2023 – 2027 г. във Видинска област клетва положиха общо 11 кметове на общини, 146 общински съветници и 56 кметове на кметства.

По време на тържествените сесии днес клетва положиха новият-стар кмет на Кула Владимир Владимиров, който започва своя четвърти мандат.

В община Димово клетва положи Светослав Славчев, който бе избран на първи тур и започва своя втори мандат на поста.

Тържествените сесии бяха открити от заместник областният управител на Видин Ани Аратюнян.  "Бъдете мъдри и единни в името на онези важни решения, които ще гарантират добруването на жителите. Защото най-голямото богатство на всеки регион са хората“, каза в приветствието си Арутюнян.

В Кула заседанието ръководи най-възрастният общински съветник Николай Ненов, а в Димово – Олег Миков, който бе избран за председател на Общинския съвет(ОбС). В община Кула преизбраха Димитър Цанков за председател на ОбС, уточняват от областната администрация

Съветниците, новоизбраните кметове на кметства в двете общини, д-р Владимир Владимиров и Светослав Славчев положиха клетва, подписаха клетвени декларации и получиха от представителите на Общинските избирателни комисии по места удостоверенията си за избор.

Вр. и. д. кмет на община Димово Петко Върбанов предаде символите на властта на преизбрания за втори мандат Светослав Славчев. В Кула огърлицата получи д-р Владимир Владимиров, който започва четвърти мандат. В селата на община Кула – Старопатица, Тополовец и Цар Петрово за кметове са избрани Николай Николов, Еней Бранков и Валентин Вътов.

В община Димово на първи тур е направен избор на кмет на кметства в селата Воднянци-Митка Кочарова, Гара Орешец-Юлиян Симеонов, Извор-Иван Тошев, Карбинци-Мариян Антонов и Медовница-Лозина Цонова, а след балотаж в селата Арчар-Веселина Данаилова и Септемврийци- Красимир Георгиев.