Трамваи в София се движат от 1 януари 1901 г. Използват се 2 типа линии – теснолинейни и нормалнорелсови. Реализацията на идеята в София да бъде изградена мрежа от трамвайни линии започва на 1 декември 1898 г., когато Община София отдава на концесия построяването на трамвайни линии на дружества от Франция и Белгия. Строителните работи продължават около година и на 1 януари 1901 г. официално тръгва първият трамвай в София. 

"София - град на технологиите и прогреса. Столицата ни е един от първите европейски градове, в които е изградена и пусната в експлоатация трамвайна мрежа. Мотрисите звънят по софийските улици и превозват пътници преди Лондон, Стокхолм, Лисабон и много други. Има как пак да бъдем водещи на Стария континент - от нас зависи!", написа кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев в личния си профил във Facebook.

Столицата ни е седмият европейски град, сдобил се с този удобен транспорт, който през 2026 г. ще отбележи 125 години от създаването си. През 1881 г. мотрисите се движат по улиците на Берлин, за да превземат много скоро Будапеща, Прага, Брюксел, Париж и Виена. По този модерен за времето си транспорт София и Княжеството не изостават, а са част от общоевропейските процеси. Точно 20 години след появата им в Берлин се откриват и първите шест линии в София.