Днешното дванайсето заседание на Общински съвет – Русе беше открито и водено от един от заместник-председателите на местния парламент Стоян Христов.

При кворум от 46 общински съветници, дневен ред от 65 точки, включително 12 питания и 2 изказвания от граждани, заседанието започна с приемането на формиране на групи и паралелки в общинските детски градини и училища с брой на децата и учениците под определения минимум за учебната 2024-2025 година. В няколко училища в община Русе ще има паралелки с брой на ученици под определения минимум за следващата учебна година.

Общинските съветници дискутираха състоянието на обществения транспорт в града, както и бе дадено съгласие "Общински транспорт Русе“ ЕАД да учреди на "Електроразпределение Север“ АД безвъзмездно и безсрочно вещно право на ползване върху изградения вече трафопост.

На редовното заседание на Общински съвет – Русе единодушно бе одобрено предложението на местната администрация да кандидатства с проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Община Русе чрез изпълнението на мерки за озеленяване в градска среда (междублокови пространства)“. Проектът е по Програма "Околна среда“ 2021-2027 г., Процедура "Зелени мерки в градска среда“.

Община Русе ще участва в учредяването, респективно в учредителното събрание за създаване на сдружение с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност "Местна инициативна рибарска група Русе – Иваново – Борово“ и за разработване на Стратегия за водено от общностите местно развитие за периода 2021-2027 г.“ в рамките на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. 

Днес Общински съвет – Русе даде своето съгласие общинско търговско дружество "Общински пазари" ЕООД, със собствени средства в размер на 375 000 лева, да извърши изграждане на нов общински пазар с постоянен статут в квартал "Чародейка Г-север“, гр. Русе. Управителят Кунчо Кунчев подчерта, че там ще се предвиди помещение, като се провеждат разговори за обособяване на аптека. Това става по искане на живущи в района.

Съветниците гласуваха и определянето на кандидатите за съдебни заседатели за Районен съд – Русе от района на Общински съвет – Русе.

Бяха одобрени задания на проекти за подробни устройствени планове, както и процедури за продажби на общински имоти на територията на общината.

Следващото заседание на Общинския съвет ще се проведе на 24 октомври 2024 г.