На 22.10.2024 г., в конферентната зала на хотел "Ариел“, гр. Мездра, се проведе публично информационно събитие за представяне на железопътното трасе по проект:  "Техническа помощ за подготовка на проект "Модернизация на железопътен участък Мездра – Медковец“. Проектирането се изпълнява по договор с предмет: "Изготвяне на технически проект и устройствени планове за проект "Модернизация на железопътния участък Мездра – Медковец“.

Проектът е ключов за подобряването на железопътната инфраструктура в Северозападна България и част от Европейския транспортен коридор "Балтийско море – Черно море – Егейско море“. Основната цел е значително подобряване на техническите параметри на линията, както и внедряването на модерни системи за сигнализация и телекомуникации.

Железопътният участък е част от основната VII-ма главна жп линия Мездра – Видин с обща дължина от 86 км. Проектът предвижда модернизация на съществуващата инфраструктура, включително повишаване на проектната скорост до 160 км/ч, изграждане на нови приемни здания, перони и съоръжения за пресичане на две нива. Внедряват се и нови системи за видеонаблюдение и пътническа информация, което ще осигури по-добра свързаност и безопасност за пътуващите.

Ръководителят на проекта – инж. Албена Трайкова презентира целите, дейностите и очакваните резултати от изпълнението на проекта. Тя подчерта, че проектът обхваща 9 бр. жп гари - Мездра, Руска Бяла, Враца, Бели извор, Криводол, Стубел, Монтана, Вирове и Медковец и 8 бр. междугария, жп връзка към съществуващата 71 жп линия Берковица - Бойчиновци и свързване на новите гарови коловози с индустриалните клонове. Във всички гари са проектирани нови приемни здания (ПЗ) и пътнически перони, с изключение на  приемното здание на гара Враца, което ще се реконструира. Обхватът на проекта за модернизация на железопътен участък Мездра – Медковец е с обща дължина от 83.950 км и участък на гара Мездра с обща дължина от 2.315 км.

С реализацията на настоящия проект, представляващ част от Европейския транспортен коридор, ще се подобрят параметрите в отделните подсистеми на железопътната инфраструктура, с което ще се позволи значително намаляване времепътуването в участъка, при оптимално ниво на сигурност, обезпечено с надежден пренос на информация, необходима за функционирането на съвременните системи за сигнализация, телеуправление и телеконтрол (МКЦ, СТС и SCADA) и на системата за мобилни комуникации, съобразени с изискванията на техническите спецификации за оперативна съвместимост (ТСОС).

Проектирането на обект "Изготвяне на технически проект и устройствени планове за проект "Модернизация на железопътния участък Мездра – Медковец“ се изпълнява с финансиране по програма "Механизъм за свързване на Европа“, сектор "Транспорт“. Стойността на договора за проектиране и изготвяне на ПУП е 9 500 000,00 лв. без ДДС, а фирмата Изпълнител е ДЗЗД "ММ 2020“.