Клубът за български народни танци "Загорци“ се завърна от турския град Бурса с почетен плакет и грамоти, предаде репортер на "Фокус". Старозагорската танцова школа с ръководители Диляна и Николай Апостолови участва в Третия международен фолклорен фестивал "Мудания 2024“ през септември. Във фестивала са участвали още представители на Румъния, Турция, Кипър и други страни. Старозагорските изпълнители са предизвикали истински фурор с пъстротата на костюмите и красотата на представените танци.

"Загорци“ са се изявили с шопски танц и фрагмент от тракийски танц. Специален поздрав от кмета на Бурса е получил най-малкият участник - Виктор Йорданов на 8 години. Българската група се е отличила като най-пищна и атрактивна, много са били желаещите да си направят снимки с тях, дори и на плажа, където са се извили български народни хора.

След завръщането си от Турция "Загорци“ организираха традиционния Национален фолклорен танцов фестивал "В сърцето на Тракия“ за седми път. Парк "Артилерийски“ се превърна в истинска феерия на красотата от багри и звуци в игривите български ритми.

Благодарение на Община Стара Загора, НЧ "Родина-1860“ и Клуба за български народни хора "Загорци“ в лицето на безспирните вдъхновители Диляна и Николай Апостолови бе постигната и целта на фестивала. А тя е да бъде съхранено нематериалното културно наследство, заедно с популяризирането и запазването на българския фолклор.

Във фестивала "В сърцето на Тракия“ участие взеха над 250 души от любителски танцови групи, ансамбли, клубове и непрофесионални формации от различни краища на страната, изучаващи български народни танци и без ограничение във възрастта. Проведе се и вече традиционният Учебен час по разучаване на автентични хора от различни фолклорни области. Тази година ентусиастите имаха удоволствието техен ръководител да бъде ас. Светлана Станева от Катедра "Хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив. Организаторите отново посветиха фестивала на Празника на град Стара Загора – 5 октомври.