"Клуб за бъдеще“ – Кюстендил организира две кампании в събота, съобщиха за "Фокус“ организаторите. Кампаниите стартират от 10.00 часа на наказателния паркинг в Кюстендил и ще продължат до 14.00 часа. Всеки желаещ може да се включи в  "Рециклиране за Бъдеще“ и  "Текстил за Бъдеще“.

В първата кампания се събират пластмасови бутилки, саксии, кофи от сирене и от домакинството, туби от прах, касетки и кенчета, пластмасови туби и столове, плътен найлон и стреч фолио. Всичко изброено трябва да бъде чисто и смачкано.

Във втората кампания се приемат дрехи, обувки, чанти, аксесоари и домашен текстил. Изискването е всичко да бъде изпрано и незамърсено с опасни материали.

"Пътят на текстилните изделия след нас е: ако са годни за втора употреба – се използват за реализация на следващи пазари или дарение на хора в нужда; ако не са – се рециклират или се преработват в друг продукт. Рециклирането на пластмаса има много ползи, като някои от тях са: намаляване на замърсяването; спестяване на енергия и природни ресурси; намаляване на емисиите на парникови газове. Знаейки, че потреблението на текстил и пластмаса са от основните замърсители на околната среда, вярваме в смисъла на кампания като тази и се надяваме да се включат повече хора“, посочиха организаторите.