Годишно през Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Свети Георги“ - Пловдив преминават над 3600 пациенти. Това са хора, които се нуждаят от оперативно лечение – с катаракта, глаукома, различни заболявания на ретината, както планови, така се приемат и стотици спешно болни. Достъпът до здравни грижи е бърз и лесен, а голяма част от основните социално значими заболявания в сферата на офталмологията се покриват от НЗОК.

"Ние сме единственото звено в Южна България, което осигурява спешна очна помощ в страната. Също така сме един от центровете, които у нас имат доста голям опит с откриването, проследяването и лечението на деца с ретинопатия на недоносеността.“, казва доц. Марин Атанасов, началник на Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Свети Георги“ и главен координатор на Експертния съвет по офталмология към Министерство на здравеопазването.

Това е заболяване, на което се обръща голямо внимание в последните 60 години в света (до 50-е на миналия век дори не е било известно) във връзка с интензивните грижи за недоносените деца. Бебетата развиват болестта месец след преждевременното раждане в резултат на увеличеното количество кислород в атмосферния въздух, което дишат. Това може да доведе до кръвоизливи или отлепване на ретината и е много важно всички деца в риск да бъдат открити навреме. Клиниката разполага със специална апаратура за скрининг на тези деца по линия на "Българската Коледа“. Всеки родител може да посети лечебното звено и сам, но повечето неонатолози и акушер-гинеколози са достатъчно добре информирани и активно търсят съдействието на офталмолозите в клиниката. При малките пациенти се прилага лазерно лечение. Това са доста специфични случаи, но за щастие не са толкова много.

Специалистът препоръчва след 40-45-годишна възраст човек да посети офталмолог за измерване на вътреочното налягане, преглед на очното дъно и зрителния нерв. При пациент с откриване на диабетно състояние, след поставяне на диагнозата е необходимо посещение при очен лекар. Диабетиците трябва да знаят, че дори без оплаквания, е добре веднаж годишно да минават през очен преглед. Профилактиката, при заболявания като диабетната ретинопатия, може да спести много усложнения, средства и тежки операции.

Друго заболяване, свързано с очното зрение, е артериалната хипертония, кардиологични заболявания, както и други ендокринологични оплаквания освен диабет тип 1 и тип 2. При възрастовата макулна дегенерация е нужно пациентът да прави самоконтрол с т.нар. “|решетка на Амслер", която се разпространява под формата на листовки в оптиките. Проверката се извършва със затваряне на едното и другото око и ако се забележат изкривени или липсващи линии, е желателно да се потърси помощ за по-задълбочени изследвания при офталмолог. "Не разчитайте на информация в интернет и самолечение.

"За т. нар. "влажна форма“ се прилага лечение с инжекции, което се поема от НЗОК. Тази форма е опасна и води до необратима слепота. Смятам, че имаме много добри резултати от това лечение.“, казва доц. Атанасов. С лазерно лечение се лекуват и последствията от диабетната ретинопатия, която е една от другите причини за слепота. А 4 процента от възрастното население страда от някаква форма на диабет.

"По отношение на старческата катаракта - достъпът до хирургия е на много добро ниво. Методиките, по които работим са като в цял свят. Разликата е, че достъпът у нас е доста по-бърз. Пациентът обаче трябва да е ангажиран със собственото си здраве и да спазва препоръките на лекуващите го лекари.“, съветва доц. Атанасов.

Важно е всеки пациент да потърси навременна помощ. Това важи за всеки проблем, свързан със зрението. Фактор и определящ успеха на лечението на очните болести е лесният и бърз достъп на пациента до здравни грижи.