Обществена поръчка за 5373 климатика, 138 пелетни камини и 87 термопомпи обяви Община Горна Оряхоивца. Общата ѝ стойност е почти 17 милиона лева, предаде кореспондент на “Фокус". Поръчката е за доставка, монтаж и гаранционно обслужване на новите отоплителни устройства. Крайният срок за подаване на оферти е 14 октомври. Общата стойност на трите обособени позиции е 13 981 231,25 без ДДС.

Обявните дейности са част от поредицата процедури, свързани с новата програма за подобряване на атмосферния въздух чрез подмяна на старите печки с нови отоплителни системи, наричана още "Въздух 2".

Междувременно е избран изпълнител за техническа помощ по реализация на проекта, което ще отпуши началото му. Четири фирми участваха в надпреварата, която е и за 718 хиляди лева без ДДС. Избраната фирма е ДИ ЕНД ЕМ КОНСУЛТ ЕООД – София. В момента тече срокът за обжалване. Ако никой не оспори, може да се сключи договор към средата на септември, а през октомври да започне и приемането на заявления за участие.

Фирмата, избрана за техническа помощ, трябва да направи анкети, да подготви формуляри за кандидатстване, както и правила за класиране. Ще трябва да се организира и посещение в домовете на кандидатите за преценка на точната необходимост.

Право да кандидатстват имат всички жители на общината – както от Горна Оряховица, така и от останалите селища. Те трябва да предадат старата си печка на твърдо гориво, срещу което ще получат по-екологични варианти.

Анкетите, в които участваха хората преди година, не са заявления за участие. Те послужиха само за ориентир колко биха се включили в програмата и какви нови уреди трябва да се заявят.