Безплатни курсове по китайски език за ученици ще има в Свищов през новата учебна година, предаде кореспондент на "Фокус“. Идеята е на Общината и Институт "Перспективи, а реализацията и ще стартира официално още в началото на годината. Тя е породена от тенденция, която според местните власти обхваща не само Свищов, но и цялата страна – повишен интерес към китайския рзик и култура.

Младежите ще учат заедно с преподавател-доброволец от Китай – госпожа Dandan Tang.

Обучителният курс е насочен към ученици от гимназиален етап, тъй като основен език на самото обучение е английският. Предвижда се да бъдат сформирани общо 4 групи, по една в СУ "Николай Катранов“ и ПДТГ "Димитър Хадживасилев“, а останалите две ще са сборни от останалите училища в общината. След приключване на курса, желаещите могат да се явят на изпит и след успешното му полагане ще получат сертификат HSK, който съответства на ниво А1 от Общата европейска езикова рамка.

Успоредно с уроците по китайски език ще бъдат организирани и различни инициативи, на които ще бъде представена китайската култура и традиции.

Дейността на китайските доброволци в България е регламентирана в Споразумение за сътрудничество в областта на образованието, сключено между МОН и Министерство на образованието на Китайската народна република.