Киноложка изложба на българско овчарско куче и Шампионат на тежковозни коне предстоят в Разлог. Събитията ще се проведат на 19 и 20 октомври в базата на "ДВАЛ“ в Разлог.

Организатори са Община Разлог, Сдружение за коневъдство и конен спорт “ДВАЛ", Сдружение МК за българско овчарско куче - Разлог, със съдействието на "Леком“.

Киноложката изложба на българско овчарско куче ще се състои на 19 октомври, от 11 часа. Събитието ще започне с музикална фолклорна програма.

Сдружение МК Разлог за българско овчарско куче е създадено през 2001 година и се занимава с издирване и селектиране на кучетата от тази породата. В България са установени 8 родословни линии, 4 от които – в Разложко. Клубът е прославил града ни с изяви в страната и чужбина.

Най-красивите кучета ще получат купа, медал и подаръци. Такса за участие в киноложката изложба няма, а входът е свободен.

Шампионатът на тежковозни коне ще се проведе на 20 октомври, в 11:00 часа. Събитието се провежда в Разлог от 1993 година.

Правила и указания:

Шампионатът ще се проведе в категориите: до 500 кг; до 600 кг; до 700 кг; до 800 кг; до 900 кг.

В 8:30 часа е предвидено теглене на кантар, определяне категориите и изготвяне на стартовите списъци.

В 11:00 часа започва състезателната част от Първа категория. Минималният брой участници в дадена категория е 4. Ако участниците са по-малко категорията отпада.

Конете влизат на терена с напълно оборудвана амуниция за впрягане. Един човек кара коня отзад по време на тегленето. Организаторите осигуряват помощ при впрягане.

Ударите над животното са забранени, както и носенето на камшик.

Време за впрягане: 3 минути. Конят дърпа определен товар на разстояние от 30 метра за 3 минути. Конят тръгва с товара на категорията, в която участва.

Преминавайки дистанцията, конят следва да бъде дотоварен.

Дотоварянето за всяка категория е с 300 кг отгоре.

По време на тегленето, конят няма право да напуска очертания терен. При повреда на амуницията и повреда на шейната, участникът минава последен за следващ опит.

За победителите в шампионата, организаторите са предвидили парични награди и подаръци.