Болница "Шейново" и едната от майките на разменените преди близо две години бебета вероятно ще решат спора за размера на обезщетението извън съда. Дали споразумението ще стане факт зависи от Столичния общински съвет, който ще заседава в четвъртък.

По информация на БНТ сумата няма да надхвърли 70 000 лева. На първа инстанция другото семейство, което подаде сигнала за размяната, получи обезщетение в размер 100 хиляди лева.

Обществената медия се е свързала със Севда, една от двете майки на разменените бебета, в столичния квартал "Орландовци". Посрещнал ги е брат ѝ Петко, който твърди, че сестра му се е преместила с детето: "Изнесе се. Не съм я виждал около месец". Петко казва, че няма представа какво се случва със съдебните дела около разменените бебета и не знае да има изготвено споразумение. "От вас чувам. Не знам нищо. Откакто знам, преди един месец, добре е детето", обясни Петко.

Съдебните дела по казуса продължават близо две години. На първа инстанция Софийският градски съд осъди болница "Шейново" да заплати обезщетение в размер на 70 000 лева на семейството на Севда, при първоначално поискани 300 000.

Адвокатът ѝ Тодор Мангъров отказа интервю, но по телефона обясни, че семейството не иска да обжалва пред по-горна инстанция, а до изготвяне на споразумение се е стигнало, тъй като майката има финансови затруднения и не може да си позволи да чака делото да се проточи още. От болница "Шейново" потвърдиха, че е подготвено извънсъдебно споразумение. Дали то ще стане факт обаче, ще се реши на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

"Не бих могла да коментирам повече конкретни параметри по отношение на споразумението, тъй като желанието и на двете страни е тази информация да остане поверителна. Договорената сума също е поверителна. Това, което мога да коментирам е, че тя не надвишава размера, който е присъден със съдебното решение", каза Вили Костадинова, адвокат на АГ болница "Шейново".

Първоначално майките на двете бебета поискаха общо 600 000 лв. обезщетение - по 300 000 лева за всяко семейство.

"Това беше и причината от самото начало да не бъде възможно да се сключи споразумение, защото размерът, който заявиха, беше изключително висок и не кореспондираше по никакъв начин със случаите в България, когато се компенсира само психическа травма, без да има физическа болка и страдание", обясни Вили Костадинова, адвокат на АГ болница "Шейново".

Родителите, подали сигнала за разменените бебета, осъдиха през март болницата да плати обезщетение в размер на 100 000 лева. Решението е обжалвано.