Казанлъшкият режисьор Николай Василев представя филма си "Ваклуш" на Археокомплекса "Долината на тракийските царе" край града на розите, предаде репортер на "Фокус". След премиера на "София филм фест“ миналата година, филмът направи своите срещи с публиката в цяла България при изключително силен интерес. Той се превърна в най-гледания филм от документалната селекцията на фестивала и се нареди на второ място за най-гледан документален филм за десетилетието в класацията на Националния филмов център. Селектиран е за участие в 28 фестивала в целия свят. Вече има 10 награди от Америка, Франция Индия, Швеция и Швейцария. Наскоро филмът се завърна и от турне в САЩ и Канада, където беше показан в 16 града.  

130-та му прожекция ще е в Казанлък по време на Празниците в Долината на тракийските царе, където режисьорът лично ще представи "Ваклуш“ тази вечер от 19:00 часа в Археокомплекс "Долината на тракийските царе“. Входът е свободен.

Документалният филм "Ваклуш“ е сниман в периода 1998 - 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100-годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.

Автор на "Ваклуш“ е Николай Василев – един от най-изявените режисьори документалисти в България. Срещата му с Ваклуш Толев е поставила началото на близо 20-годишно заснемане на уникални документални кадри от живота на духовния Учител, чиито идеи, според режисьора, ще променят света.

В документалната лента зрителите ще видят Петър Стоянов – президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова – юрист и преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски“, Огнян Минчев – политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доц. д-р Иван Бъчваров – физик и преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов – математик и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев – журналист и др.