Казанлъчани се обединиха в борбата за ново сърце на малката Амая, предаде репортер на "Фокус". Редица събития се организират в помощ на родителите й, за да бъдат събрани достатъчно средства в борбата й за живот. 

Към момента са събрани над 1 млн. лева като хората продължават да даряват. Изработени са множество кутии за дарения, които близки и приятели на семейството на Амая поставиха в много обекти и магазини в Казанлък и в околните села. Напълно непознати също са предприели инициатива и образа на момиченцето вече ще виждаме на много повече места в града. Целта е да бъдат събрани колкото може по-бързо средствата за нуждите на лечението, тъй като състоянието на малкото дете е много тежко и трансплантацията на сърце е най-добрата му възможност да живее.

Проведоха се и няколко благотворителни събития за каузата. За малката Амая беше организирана благотворителна вечер в Ретро-бар "Градини“ на 22 февруари, на 25 февруари ще се проведе футболен турнир, а на 1 март ще има базар в Енина. Преди седмица от кампанията "Капачки за Казанлък“ дариха 500 лв. Инициативата стартира преди 6 години, като всяка нужда за подпомагане и покриване на лечение на казанлъчани, е била обслужвана от събраните капачки в годините.

През уикенда се проведе благотворителен турнир по футбол в Казанлък, където бяха събрани над 5 хиляди лева.

Тази вечер от 19.00 часа на сцената на театъра "Любомир Кабакчиев“ в града на розите ще се изиграе благотворително спектакълът "Часът на твоето мълчание". 

В петък, на 1 март, в ресторант "Арена Запад" отново ще има жива музика, като екипът на заведението реши целия оборот от търговската дейност да бъде дарен на семейството на Амая. Може да помогнете и на Пазара в Казанлък: в кулинарен магазин "Златното пиле“, магазин за месо "При Дидо“, в баничарница и сладкарница "При Дидо“, където са поставени кутии за дарения. Кутии има и във всички нощни клубове в града. Много детски градини и ясли също се ангажираха и поставиха кутии, в които децата да слагат пликове с дарения.

"Сумата, която до момента е събрана, е достатъчна за да тръгнем с Амая и тя да бъде настанена в болницата“, съобщи бащата на момиченцето Калоян Абрашев. Средствата по сметката надхвърлят необходимата сума от 750 000 лева, но кампанията ще продължи, тъй като предстоят и още разходи по лечението. В рамките на няколко дни, казанлъчани и наши сънародници от цялата страна подкрепиха усилията на родителите да спасят своето детенце. Вече е задвижена и процедурата по приема на Амая в болница в Индия. Очаква се днес самолетът да излети за болницата, където се очаква да се проведе операция и лечение.

Всеки, който има възможност да дари, може да го направи по следния начин:

Банка: Алианц Банк България 

IBAN: BG41BUIN95611000707352

BIC: BUINBGSF

Получател: Фондация Павел Андреев

Основание: Дарение за Амая Калоян Абрашева

Можете да го направите и чрез Фондация Павел Андреев ТУК

Създадена е и фейсбук група Да помогнем на малката Амая!Благотворителен базар!, където се продават всякакви вещи, а средства отиват за лечението на детето.