Вчера Казанлък посрещна участниците от глобалната щафета "Пробег на мира", предаде репортер на "Фокус". Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова имаше честта да приеме символа на Пробега - факела, олицетворяващ устрема към световно разбирателство и съпричастност, който бегачите носят през всички държави, част от маршрута им. 

"Тук сме, за да покажем, че в нашия град сме обединени по сърце в една единствена кауза - да живеем в мир и да правим света мирен", каза градоначалникът и покани казанлъшкия ултрамаратонец Ради Милев да сподели с нея символичното приемане на факела. Именно Ради Милев посрещна бегачите в началото на града и ги съпроводи до парк "Розариум", където бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и сол пред Музея на розата. 

Музикални поздрави направиха преминаването през Долината на розите незабравимо за участниците в него и го белязаха с гостоприемството на казанлъчани.

Казанлък тази година имаше привилегията да бъде част от европейския маршрут на световния пробег и да посрещне факела, запален на 6 март от папа Франциск, с което е даден старт и благословия на 21 000-километровото пътуване през Европа. Инициативата обхваща над 150 страни и обединява бегачи от цял свят, превръщайки ги в посланици на мира.

На директора на Музея на розата д-р Момчил Маринов бе връчен подарьк от участниците в Пробега- Плакета "Цвете на мира", с което Музеят на розата стана едно от многото значими и вдъхновяващи места по света, посветени в световната хармония и международно приятелство.