Република Казахстан от днес официално има почетно консулство в Пловдив. Дипломатическата мисия беше открита от извънредния и пълномощен посланик на азиатската държава в България Виктор Темирбаев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Събитието се провежда в навечерието на националния празник на Казахстан - Денят на независимостта на републиката, който се празнува на 16 декември. На откриването присъстваха областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев, почетни консули в Пловдив, представители на бизнеса. 

Консулският окръг ще обхваща територията на областите Пловдив, Стара Загора, Плевен и Ловеч. Почетен консул на Република Казахстан е инж. Пламен Панчев - основател и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона /ТИЗ/ и председател на сдружение "Клъстер Тракия икономическа зона“. ТИЗ е най-голямата и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа. 

"Казахстан отделя голямо внимание на всички региони на България, а Пловдив е един от големите културни и промишлени центрове, с голям авторитет. Тук е най-голямата икономическа зона. Нейн основател е г-н Панчев, който официално е назначен за почетен консул. С него подготвяме бъдещо побратимяване между Пловдив и град Шъмкент. Една от задачите е да развива търговските взаимоотношения, хуманитарните и културните връзки" - каза Негово превъзходителство. 

"Избирането почетния консул е голямо доказателство за работата и всеотдайния труд на г-н Панчев. Важно е за развитието на отношенията между България и Казахстан, както и между ЕС и Казахстан. Очаквам гн Панчев да работи за добри отношения между нашите две приятелски държави" - каза областният управител.

"Ще направим Казахстан нашия силен азиатски партньор" - обеща почетният консул Пламен Панчев. 

Почетното консулство на Република Казахстан е в бизнес център "Hebros Quarter“ на адрес: Пловдив, бул. "Марица“ 154.