Излезе от печат каталогът на изложбата "60 години Художествена галерия - Добрич". За това съобщи директорът на културната институция Недко Недков, предаде репортер на "Фокус". Луксозното книжно издание представя 83 творби на 49 участници, представители на различни поколения и направления, приятели на галерията, свързани с нейната история. Някои от тях са били част от екипа, други са познати на добричката публика от участието им в проекти, реализирани през годините. Сред тях има носители на престижни национални и международни награди, чието ярко присъствие и разпознаваем творчески почерк в последните години определят облика на художествения живот в страната.

Това е поредният жест към ценителите на изобразителното изкуство в България след като Художествена галерия - Добрич неотдавна издаде и друг каталог, уникален по своята същност. Той представя развитието на плакатното изкуство у нас и личността на един от най-ярките й представители - Людмил Чехларов.

Новото издание е съставено и реализирано от екипа на Художествена галерия – Добрич с финансовата подкрепа на Община Добрич. През 2023-та Художествена галерия – Добрич чества 60 години от създаването си с поредица от събития. През май с тържествена юбилейна изложба “60 години Художествена галерия - Добрич“ официално беше отбелязано създаването на една от най-значимите културни институции в добруджанския град.

Жулиета НИКОЛОВА