В първата вечер на месец юли жителите и гостите на Кюстендил ще имат възможност да се потопят в свят, където изкуството се превръща във вълшебство. Това каза в интервю за "Фокус“ Лозен Йорданов, ръководител на студио "Дебют“. От 20.00 часа на хълма над града ще бъде представен спектакълът "Картините на Майстора оживяват на Хисарлъка".

Изкуството не познава граници и студио "Дебют“ събира талантливи художници, певци и танцьори, за да предложи на зрителите едно неповторимо изживяване. Около средновековната крепост и базиликата на хълма хората ще могат да се насладят на пленителни вокали, качествени хореографии и изключителни визуални ефекти. Сцената ще оживее пред очите им и гостите ще се потопят в красивата магия от картините на големия български художник "Владимир Димитров – Майстора“.

"Това е едно интересно иновативно събитие, което се подготвя от около 8 месеца. Идеята на този проект е младежите от град Кюстендил да се запознаят с творчеството на Владимир Димитров – Майстора, но по модерен и иновативен начин. Младежите ще бъдат около 50 човека и ще покажат на публиката резултата от този проект“, обясни Лозен Йорданов. Той посочи, че младите хора са амбицирани да направят нещо много интересно и забележимо.

Предвидено е в началото да се започне с едно арт ателие и школата "Новите майстори“. Зрителите ще участват в изрисуването на 50-метров плат, който ще бъде пренесен от Крепостната стена до базиликата, ставайки част от сцената, част от декора на спектакъла.

В събитието ще участват талантливите фолклорни гласове от формацията "Фолк арт“. "Това е едно преплитане на музика, танц, изкуство и творчество“, каза Лозен Йорданов.

Венцеслав ИЛЧЕВ