149 години от гибелта на Васил Левски бяха отбелязани в Карлово



"Всяка година на 18 и 19 февруари ние си спомняме с тъга за загубения най-велик син на България, най-велик син на Карлово. Но в нашите очи има и пламъче, защото гибелта на Левски е начало и продължение на неговото революционно дело. Защото Апостола ни оставя мечти и копнежи каква да бъде неговата България! И до днес ние се опитваме да работим за неговите идеали за свята и чиста Република, да съградим от България храм на истинната и правата свобода. Днес Апостола е толкова ценен за нас, че ние не можем да си представим съвременна и бъдеща България без него! Прекланяме глави пред Васил Левски! Нека бъде вечна, свята и чиста паметта за Апостола! Да живее България!“ С тези думи кметът на общината д-р Емил Кабаиванов се обърна към стотиците, дошли на 18 февруари на възпоменателната церемония на площад "Васил Левски“, съобщиха от общината.

Официално слово произнесе председателят на 47-то Народно събрание Никола Минчев, който прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада. “В днешния ден, озарени от личността на Левски, трябва да се вгледаме в самите себе си и да си отговорим дали изпълняваме поне малка част от неговите завети, правим ли всички ние заедно и всеки от нас поотделно необходимото за общото благо… "Времето е в нас и ние сме във времето“ не са просто думи, това е голямото изискване да отговаряме на нуждите на времето и да служим на народа си.“, каза председателят на парламента.

В подножието на паметника на Апостола застанаха кметът на Карлово, председателят на Народното събрание, народни представители от всички парламентарни партии и коалиции, областният управител на област Пловдив Йордан Иванов, председателят на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров, общински съветници, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений – Викарен епископ на Пловдивска митрополия, кметове на общини и населени места, представители на културни и просветни институции, граждани.

С падане на колене всички присъстващи почетоха паметта на най-великия българин. Възпоменателната церемония завърши със заря в небето над Карлово.

19 февруари – един от най-черните дни за България, започна с Архиерейска света литургия в храм "Успение на Света Богородица“.Панихида за Дякон Игнатий отслужи Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений в съслужение със свещениците от Карловската духовна околия.

На възпоменателния митинг-поклонение, състоял се на площад "Васил Левски“, присъстваха кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, народни представители, носителят на Наградата на Карлово проф. Иван Гаврилов, общественици. Бяха положени Гирлянд на славата, венци и цветя. Единайсетокласничката Дара Христова прочете своето есе, отличено в традиционния литературен конкурс на СУ "Васил Левски“ – Карлово.

Възпоменателното отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола завърши с шествие до родната къща на Васил Левски, където бяха положени цветя пред бюст-паметника на майката Гина Кунчева. Директорът на музея Дора Чаушева обяви тазгодишния носител на Наградата на местния комитет "Васил Левски“ – дванайсетокласникът от едноименното училище Дамян Христов.