С тържествена Света литургия на 18 юли в храм "Св. Николай" започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола, съобщиха от общината.

На площад "Васил Левски“ д-р Кабаиванов посрещна участниците в 30-ия Национален туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Маршрутите през Централен Балкан изминаха деца, ученици, студенти и работещи от Плевен, Карлово, Пловдив, София, Варна, Шумен, Тетевен и др. – общо 250 участници на възраст от 3 до 85 години. Д-р Галя Цветкова – ръководител на осемте лъча по маршрута Плевен-Карлово, връчи на кмета знамето, с което походниците преминаха по стъпките на Апостола.

С военен ритуал бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Свещеници отслужиха молебен за благоденствие на града и неговите жители.

Тържествено слово произнесе заместник-кметът на Карлово – Антон Минев. "…Велики идеи ни остави Апостола на свободата, защото е знаел ясно каква трябва да бъде целта ни тогава, в далечния и не толкова далечен 19 век, а именно: "Да бъдем равни на другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили.“ Нима днес не е така?.. Този век е век на свободата, на безсмъртието и на равноправието между хората. Няма никакво съмнение за Левски, че целта на националноосвободителните борби е на мястото на една деспотична и тиранична система тук, на Балканите, да се установи чиста и свята република. Честит празник, карловци и гости на града! Честит празник, България!“, каза Антон Минев.

В Национален музей "Васил Левски“ обявиха наградените от фондацията и карловския комитет, носещи името на Апостола. Д-р Георги Тренчев – председател на комитет "В. Левски“ в Разлог, бе удостоен с наградата на Фондация "Васил Левски“, а с тази на местния комитет "Васил Левски“ – 61-ва Стрямска механизирана бригада, наследник на 28-ми пехотен Стремски полк.

В 20:20 ч. от Национален музей "Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. Кулминация на честването на Апостола в неговия роден град ще бъде тържественият митинг-заря от 21:00 ч. на площад "Васил Левски“.

По повод празничния ден поздравителни адреси до кмета на община Карлово изпратиха президентът Румен Радев, кметовете на общините Пловдив, Бургас, Стара Загора, Димитровград, Карнобат, Асеновград, Созопол; генерал-майор Стайко Прокопиев – началник на Военна академия "Георги Стойков Раковски“, бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, ръководители на държавни и културни институции.