Почти една година след първата копка, Карин дом покани първите си гости в новия модерен терапевтичен комплекс за деца със специални потребности, съобщиха от Карин дом. Изцяло предвиден и оборудван за съвременни методи за работа, новият център ще бъде гордост не само за България, но и за всяко съвременно общество, за което бъдещето на децата е основен приоритет. За оборудването на новия комплекс Карин дом ще разчита изключително на дарители.

Строителството на новия терапевтичен център на Карин дом е един специфичен проект с изцяло достъпна среда, но също така е и пространство, което трябва да бъде в синхрон с детските възприятия, място, където детето да се чувства у дома. За това и усилията на архитектите Биляна Асенова и Саша Чабати са насочени не само към функционалност, но и към уют във всяка част на сградата.

Новият Карин дом е разположен в разширената централна част на Варна – между улиците “Дойран" и “Кирил Шиваров" (Зад Проектантска, в двора на средношколските общежития). Общата площ на сградата е 2890кв.м и се състои от едно подземно ниво за гараж и складове, три надземни нива и покривна тераса. Карин дом си поставя амбициозни цели и новата сграда ще съчетава разнообразни функции – физиотерапия и хидротерапия, център за ранна интервенция, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, стаи за диагностика, индивидуална и групова терапия, модерна сензорна зала, медицински център, обучителни зали и административна част, вътрешен двор с две детски площадки.

По време на събитието Карин дом представи една нова концепция за терапевтични, здравни и социални услуги за децата и семействата под един покрив. Плановете на Карин дом са да измести изцяло дейността си в новия комплекс още през септември. Въпреки подкрепата, която Карин дом има, средствата няма да стигнат за финализиране и закупуване на специализирано оборудване и обзавеждане за новия терапевтичен и обучителен център. Ако искате да подкрепите Карин дом, можете да направите дарение за закупуване на необходимото обзавеждане и довършителни дейности.

С построяването на новия специализиран център, Карин дом продължава делото на дипломата и филантроп Иван Станчов, основал организацията преди повече от 25 години. Карин дом е една от първите граждански организации в България, която повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и която има качествено нов подход към децата със специални нужди и техните семейства. Иван Станчов започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено. Той успява да убеди семейството си да предостави наследствената вила "Три кладенци“ в Морската градина на Варна за целите на фондацията, която кръщава Карин дом – на името на своята първа братовчедка Карин, родена с церебрална парализа.

През 1996г. първите деца постъпват в центъра, а част от родителите по-късно създават първите родителски организации във Варна. Това поставя и началото на Карин дом, нейната мисия и цели, които следва до сега. Създава се една силна общност от специалисти, родители и дарители, която е силна и до днес и благодарение, на която в момента Карин дом строи модерен терапевтичен комплекс във Варна.

До сега Карин дом се помещава в наследствената вила, като през годините адаптира пространствата за целите на терапията и обучението на децата. Карин дом се развива и израства като терапевтичен център за деца със специални потребности, в който работят висококвалифицирани специалисти: кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници, но също така предоставя и обучения на организации и специалисти. Годишно Карин дом подкрепя над 300 деца и семейства от цялата страна.