40 433 493 лева е бюджетът на Община Павлиекни за 2024-а. Той беше приет на последното редовно заседание на местния парламент, предаде кореспондент на "Фокус“. От местната администрация уточняват, че капиталовата им програма за настоящата година е в размер на 8 224 651 лв.

"От 12 години Община Павликени има финансова стабилност, защото предлагам на общинските съвети бюджети, които са разумно премислени, консервативни – без резки ходове и без екстравагантни идеи. Сигурен съм, че общинска администрация може да изпълни предложените дейности - приоритизираме, планираме дългосрочно и реалистично и сме го доказали в годините“, обясни кметът на инж. Емануил Манолов.

В приходната част на финансовата рамка са заложени обща субсидия за делегирани от държавата дейности 22 827 068 лв., обща изравнителна субсидия – 1 870 400 лв. и целева субсидия за капиталови разходи – 1 751 300 лв.

Планират се приходи от местни данъци и такси и неданъчни приходи в размер на 7 017 372 лв. През 2024 година нивата на всички местни данъци и такси остават непроменени спрямо предходната година.

Разходната част е планирана в съответствие с действащото законодателство. Общинският бюджет е свързан с административните услуги за населението, изграждане и поддържане на техническа инфраструктура, предоставяне на услуги на гражданите в сферата на образованието, здравеопазването, социалните услуги, културата и спорта, защита от бедствия и аварии.

В бюджетите на кметствата са предвидени допълнителни средства за работна заплата, осигурителни вноски и издръжка на 18,5 нови щатни бройки "Работник озеленяване“ за поддръжка на зелени площи, гробищни паркове, косене, кастрене и др. дейности.

През 2024 г. продължават действието си общинските програми "Ин витро“ – 5 000 лв., "Местни инициативи“ – 40 000 лв. и "Граждански инициативи“ – 25 000 лв

За финансиране на спортните клубове са предвидени 285 000 лв.

Инвестиционната програма на общината за настоящата година е в размер на 8 224 651 лв. Предвидени са 64 680 лв. за изготвяне на прединвестиционно проучване и работен проект за реконструкция на съоръжения на водоснабдителна система на град Бяла черква и 30 000 лв. за прединвестиционно проучване и ПУП-парцеларен план за допълнително водоснабдяване на с. Дъскот и с. Лесичери.

По предложение на общински съветници от капиталовата програма отпаднаха планираните 480 000 лв. за проектиране на реконструкция и подмяна на водопроводните мрежи в селата Бутово, Горна Липница, Долна Липница, Дъскот, Лесичери и Патреш. За тях Община Павликени ще очаква средства от държавния бюджет на Република България за 2024 година, касаещо капиталови разходи по инвестиционна програма за общински проекти.

В инвестиционната програма на общината са включени преходни обекти, част от които са за рехабилитация на обществени зелени площи в селата Стамболово, Михалци, Димча и Вишовград на обща стойност 305 218 лв. Тези средства са от собствени приходи и в тях не е включено външното финансиране, което очакваме от Държавен фонд "Земеделие“.

Предвидени са 142 800 лв. от собствени приходи за обект "Изграждане на детска и спортни площадки и благоустрояване на двора на ОУ "Филип Тотю“ в с. Върбовка. За този обект Община Павликени ще кандидатства по Проект "Красива България“ към МТСП.

В капиталовата програма са включени и обектите, за които Общината е одобрена за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост – "Повишаване енергийната ефективност и модернизация на образователната среда в ОУ "Св. Кл. Охридски“, "Реконструкция и основно обновяване на сградата на общежитието към ПГАТ "Ц. Церковски“ и "Рехабилитация и модернизация на системите за външно изкуствено осветление на гр. Павликени и гр. Бяла черква“ – общата стойност на подписаните договори е 10 058 322 лв.

По предложение на общински съветници планираните 70 000 лв. за текущ ремонт на общинската пътна мрежа се пренасочват към ремонти в пет села. Така в бюджета за 2024 г. не са предвидени средства за изкърпване на дупки, за полагане на маркировка, за ремонт на мантинели, за възстановяване на повредени пътни знаци на общинските пътища и т.н.