Филм разказва и показва любопитни факти за Черно море, неговото биоразнообразие, състоянието на водите, подводните археологически ценности. Лятното му турне тръгва от Варна. Първата публична прожекция на лентата "Наука за морето", дело на Институтa по океанология "Проф. Фритьоф Нансен“- Варна, ще бъде на 15 юли (събота) от 19:00 часа в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център. Входът е свободен, научи "Фокус".

Документалната лента с дължина 44 минути и представя вдъхновяващата работа и вълнуващото ежедневие на учените от Института по океанология - БАН, Варна.

Историята, разказана от екоактивиста Илияна Стоилова и екипът на Beardfrost Productions, поднася спиращи дъха морски, крайбрежни гледки и впечатляващи моменти от ежедневието на учените.

Защо е важно да съществува Институт по Океанология в България? Това е основния въпрос, на който отговаря филма, чрез вдъхновяващите истории на учените в Института и активната дейност, която извършват всекидневно, за да предоставят на обществото ценна информация за състоянието на морските води.

Във видеото учените от различните секции към Института запознават зрителите с най-наболелите проблеми на нашето море и как се работи за тяхното разрешаване.

Филмът разказва любопитни факти за Черно море, неговото биоразнообразие, състоянието на водите, подводните археологически ценности, дава предложения как да използваме разумно морските си ресурси и да намалим замърсяването.

След прожекцията е планирана дискусия със специални гости - учените от Института по Океанология - БАН, Варна.

Виж трейлъра ТУК

За филма и екипа: режисура, камера и монтаж: Стоил Димитров и Борислав Камилов. Участват: Илияна Стоилова / Akasha surf school, Институт по океанология - Българска академия на науките. Сценарий: Марина Желева, звук: Алексей Цветанов, асистент режисьор: Вихра Шопова, камера асистент: Валентин Деневски, цветови корекции: Анастас Шипков. Продукция на: Beardfrost Productions.

Наскоро Института по океанология отпразнува 50-годишен юбилей. През последните 5 години е реализирал повече от 50 проекта.