В земята на пеещите колелета, както нарича Йордан Йовков Добруджа в свой разказ, един човек с безпределен добруджански дух и енергия донесе преди години идеята за Празник на жътварската песен и реализира няколко издания на събитието, наречено "Добруджански харман“, припомнят от Народно читалище "Свобода - 1897 г." в балчишкото село Гурково, предаде репортер на "Фокус". Само след два дни - на 13 юли, край селото ще се състои отново това уникално събитие, а идеята за него е на Тодор Моралийски, земеделски производител от Гурково на екологично чиста продукция, с особено внимание и върху редки култури като спелта и лимец, също безглутенови брашна от тях.

"Добруджански харман“  се провежда на всеки две години и винаги на 13 юли - Павловден по стар стил. Датата не е избрана случайно. "На Петровден да жънеш, за да не го одуха, а на Павльовден леж по очи, за да не го запали!", е казвал навремето народът. Това припомнят онези, които подкрепят идеята за празника - кметството и читалището в село Гурково. 

Значението на думата харман, използвана в миналото, има две тълкувания: равен кръгъл терен, върху който се е вършеело в миналото с диканя, или количество снопи, които се вършеят наведнъж, и количеството получено зърно. Думата е с персийски произход, влязла в нашия език чрез турския. В диалектите не се ограничава строго до мястото на вършитба, а е название на всяко широко, отъпкано и равно място.

Ритуалът зажънване ще бъде пресъздаден, защото този момент от жътвата винаги е бил важен за добруджанеца, за неговия поминък и просперитет. Гостите на празника ще послушат жътварски песни, изпълнени от самодейците от селата Гурково, Българево, Дропла, Царевец и Паскалево в "Парад на вкусовете“, който е надслов на тазгодишното издание на Хармана. Добре дошли на празника са всички, които искат да се докоснат до традициите на този край. Домакините са предвидили възможност гостите да дегустират различни изкушения, приготвени с ръж, спелта, елда и лимец.

Началото на празника е в 10:00 часа.

Жулиета НИКОЛОВА