На пресконференция на ПП "БСП за България" днес бяха представени кандидатите за кмет на Община "Пловдив", кметове на райони, листата за общински съветници и новите лица на БСП в Пловдив, предаде репортер на "Фокус".

Арх. Костадин Палазов ще се бори за кметския пост. Той е роден в Пловдив, завършва пловдивския строителен техникум, а висшето си образование получава в София във Висшия институт по архитектура и строителство. Автор е на множество проекти. Работил е като архитект на кметство в Община Пловдив, а към момента е управител на частна фирма в сферата на строителството.

Основен фокус на архитекта по време на мандата би бил следването на вече действащия устройствен план, като измененията ще бъдат спрямо обществения интерес, а не този на корпорациите.

"Считаме, че презастрояването в централната градска част е прекалено и затова ще следваме точно предписанията на общия устройствен план и съответно, когато се налага и ако се налагат някакви изменения, то това нещо ще бъде не в интерес на корпоративния бизнес, а в интерес на всички пловдивчани", каза той.

Друг важен за архитект Палазов акцент е подобряването на инфраструктурата и повече за децата.

"Това касае подобряване на инфраструктурята чрез разработване на цялостна визия за ключови булеварди и улици с тежък трафик, от който ние всички страдаме. Ще направим задълбочен анализ на жилищното строителство в града с цел решаване на проблема с детските градини и ясли. Повече за децата, защото те са нашето бъдеще! Считаме, че трябва да се концентираме в изграждането на нови детски градини след бума в жилищното строителство", смята архитект Палазов.

Според него голям пропуск на досегашната управа липсата на разширения на платната: "От гледна точка намаляване трафика на града считаме, че трябва да се преразгледа транспортната мрежа с входно-изходните магистрали, които вече много години си стоят в старите единична платна. Досега управата на Пловдив единствено преасфалтира готови трасета, а не прави разширения. Говоря за "Коматевско" и "Пещерско шосе", за "Гладстон", където тапите са ежедневни".

Архитект Палазов съобщи и кандидатурите за районните кметства.

Христо Бозуков e кандидатурата за кмет на БСП на район "Южен". Той е директор на Института по тютюна и е бил два пъти Министър на земеделието в различни правителство през годините. Минка Сърнешка ще се бори за "Централен", завършва НСА и Международни икономически отношения, както Мениджмънт в туризма и здравен такъв.

Анелия Кирова, бивш общински съветник на БСП от 2003 до 2007 г. и директор на училище "Гео Милев" е кандидат за кмет на "Тракия". Димитър Джевизов, собственик на частен бизнес - за "Източен". Наум Китанов, юрист с 20-годишен опит в сферата е кандидата за "Западен".

Най-младият кандидат за районен кмет е този на "Северен" - Мартин Стойчев. Той е само на 28 години, завършил е ЕГ "Иван Вазов" с италиански език и е юрист.