Настоящият кмет на Свищов Гечно Генчев официално обяви кандидатурата си за трети мандат кмет на крайдунавския град, предаде кореспондент на "Фокус“. На специална среща със симпатизанти, провела се в Свищов, стана ясно, че Генчев ще е водач на листата на ПП ГЕРБ. Освен това той получава подкрепата на 150 личности, сред които партийни членове на ДПС и ВМРО.

От името на ГЕРБ се произнесе Ваня Петрова, член на общинското ръководство на партията в Свищов, която потвърди, че кандидатът за кмет, който те подкрепят е Генчо Генчев. Той отдавна е спечелил доверието им, показвайки амбициозност и постоянство в работата си. Генчев ще бъде водач в листата на ГЕРБ в Свищов.

Подкрепа изрази и председателят на свищовската структура на ДПС Бедри Алиев, потвърждавайки професионализма на Генчев и неговата лоялност в междупартийните взаимоотношения. Алиев съобщи, че кандидатът, който ДПС ще подкрепи на местните избори е досегашния кмет на Свищов.

Партийна подкрепа Генчо Генчев получи и от местната организация на ВМРО, изразена от Валери Николов.

От името на гражданския инициативен комитет изявление направи Марияна Иванова, подчертавайки осъзнатия и доброволен характер на гражданското обединение, въпреки различията в личен, социален и професионален план между членовете. В състава на комитета има представителство на бизнеса, академичната общност, образователните и социалните структури, културата и спорта, здравеопазването и други. На влизане в читалището, членовете на инициативния комитет писмено декларираха подкрепата си, която бе узаконена нотариално от присъстващото длъжностно лице. На входа всеки от присъстващите получи писмена справка за дейността на Генчо Генчев през отминалия мандат и бъдещите планове за развитие.

В обширно експозе Марияна Иванова изложи мотивите за единодушното обединение на толкова много хора, като акцент в изявлението ѝ беше дългогодишният опит на досегашния кмет като политик, експертизата му в областта на местното самоуправление, създадените връзки и партньорства. Подчертани бяха трудолюбието и амбициозността на Генчев, плод на които са десетките реализирани проекти във всички сфери на обществения живот и милионите левове, допълнително финансиране извън общинския бюджет, които той е привлякъл за неотложни дейности. Представителят на инициативния комитет описа Генчев като скромен, земен, състрадателен човек, който никога не прекъсна връзката с хората, винаги е в тяхна услуга, чува исканията им, присъства на проблемите места и най-вече търси решение на всеки казус. Не на последно място беше обърнато внимание на визията му за бъдещето на Свищов и региона, което в общ вид включва десетки подготвени проекти за благоустройство и икономическо развитие, най-значимият от които е изграждането на Индустриален технологичен парк. Иванова изрази с недвусмислена категоричност, че никой по-добре от Генчо Генчев не би довел до край започнатите проекти, тъй като познава спецификата и проблематиката им, извървял е най-трудния път за тяхното изготвяне и одобрение, а освен всичко друго е доказал многократно, че умее да съблюдава за стриктното им изпълнение в срок и законова изрядност. В заключение бяха изчетени имената на всички, които с подписа си са декларирали подкрепа за Генчо Генчев.

След това подкрепа дойде още от Регионалния съюз на земеделските кооперации "Дунав 2000“ в лицето на председателя му Мирослав Маринов, Сдружение "Институт перспективи“ и Ахмед Куйтов, Съюза на пенсионерите 2004 – обединени с председател Валентина Николова, 21 пенсионерски клуба в община Свищов представлявани от Мария Радулова, Общинската организация на инвалидите, Съюза на слепите в България – Регионална организация – Габрово и Съюза на глухите в България – Районна организация – Плевен.