Кампания за събиране на коледни играчки обявява Регионален исторически музей – Габрово, съобщиха от общината.

Знаете ли че?

Вечнозелените дървета са считани за символ на здраве, вечна младост и благоденствие много преди да бъдат свързани с Коледа. Клонки от тях се окачвали над прозорците и вратите, за да пазят от злото през дългите нощи и студените дни. Така езическата традиция бива възприета от християните през XVI век в Германия, които започват да украсяват дърветата с ябълки, символизиращи Райската градина.

Първите стъклени коледни орнаменти са изработени от Ханс Грайнер и Кристоф Мюлер в германския град Лауша. Град, който се намира в район, благоприятен за производство на стъкло – с много дървен материал и пясък. Една зима, около 1600 г., Ханс се оказва без пари за ябълки, с които да украси семейната коледна елха. Затова решава да използва материалите, които има под ръка, и издухал стъклени орнаменти, с които да украси дървото.

Почти 250 години по-късно – през 1847 г., неговият правнук (със същото име) – Ханс Грайнер възражда производството на стъклени орнаменти, много подобни на тези, с които украсяваме днес. Той изобретява живачното/посребреното стъкло. Смес от живак и калай се вкарвала през малка дупка в орнамента, за да се покрие вътрешността. След като става ясна обаче токсичността на живака, започва да се използва съединение от захарна вода и сребърен нитрат за възпроизвеждане на така харесвания сребърен ефект. Ранните стъклени орнаменти обикновено били във форма на плодове и ядки, чиято истинска версия се използвала за декорация. Скоро майсторите стъклари започнали да правят форми на животни, птици, ангели и фигурки на Дядо Коледа.Върху тези стъклени играчки се рисували красиви картинки на ръка, което ги превръща днес в произведения на изкуството.

Стъклото в украсата на коледната елха намира и друго приложение. Тъй като дърветата се украсявали със свещи, а откритият пламък върху изсъхнало дърво създава опасност от пожар, през 1882 г. Едуард Х. Джонсън, партньор на Томас Едисън в Edison’s Illumination Company, изобретява първия комплект електрически лампички за коледна елха. Минават почти 20 години, преди те да станат наистина популярни, защото електрически лампички по това време не всеки можел да си позволи, поради разходите за производство и сглобяване. Съвременната украса за коледната елха е направена от различни материали, но стъклените орнаменти все още са най-харесвани и обичани.

И днес, с наближаването на светлите и очаквани с вълнение Рождественски празници, домовете ни стават по-красиви, бляскави и уютни с празничната украса, която всяка година вадим от кутии и кашони и допълваме с нови елементи. Ако имате коледни играчки и украса от миналия век, с които бихте се разделили, ще се радваме да ги дарите на Регионален исторически музей – Габрово, за да съхраним спомените от миналите времена. Представяме ви дарените на музея през 2023 г. коледни играчки от Кети Николова и анонимни дарители.