Четири инсталации тип "Шишеяд" са поставени в район Северен, Пловдив, като част от кампания за насърчаване на отговорно поведение у гражданите с цел опазване на градската среда по-чиста и приветлива. Инициативата е част от кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" и демонстрира как администрации и НПО сектор могат да работят заедно в посока насърчаване на рециклирането и повишаване на екологичната осведоменост сред жителите.

Шишеядите са разположени на ключови точки на района, които са изключително посещаеми, за да предоставят лесен и достъпен начин за рециклиране на пластмасови бутилки. Те ще подпомогнат усилията на общината за намаляване на отпадъците и ще стимулират гражданите активно да участват в поддържането на чистота и устойчивост. Чрез поставянето на "Шишеяд"®-те  на популярни и лесно достъпни локации, от местната администрация се стремят да улеснят процеса на рециклиране и да насърчат повече хора да се включат в опазването на околната среда.

“Това е първата от поредица такива, които планираме да реализираме в района. Щастливи сме, че намерихме партньори в лицето на BG Бъди активен и съвместно с тях ние ще продължаваме да работим за създаването на устойчиви практики и повишаване на екологичната култура сред жителите на Северен", казва Венцислава Любенова-кмет на район Северен - “Чрез тези съоръжения и съвместните усилия на общината и гражданите, се стремим да създадем по-чиста, по-зелена и по-устойчива градска среда. Участието на всички е от ключово значение за успеха на тази инициатива. Вярвам, че заедно ще направим район Северен пример за екологична отговорност и устойчивост"

Ето къде са поставени инсталациите:

1. Парк "Рибница" – Популярно място за отдих и разходки, което събира много хора, особено през уикендите. Инсталацията на "Шишеяд"® тук ще улесни рециклирането за посетителите на парка и насърчи рециклира то сред всички възрасти в района.

2. Площадка "Луксор" – Централно разположена и често посещавана, тази площадка ще обслужва голям брой граждани.

3. Парк "Красива България" – Символ на красотата и зеленината на нашия град, което е в синхрон с екологичната мисия на парка.

4. Детска площадка на бул. "В. Априлов" № 146 – Място, където много деца и родители прекарват време. С този "Шишеяд"® ще бъдат стимулирани и най-младите да се включат в рециклирането и грижата за околната среда.

След успешното стартиране на инициативата за поставянето на инсталациите тип "Шишеяд"® в район "Северен," работата в посока насърчаване на екологично отговорно поведение и активен начин на живот продължава. През следващите седмици районът ще бъде домакин на още няколко значими събития. На 14-ти септември ще се проведе голямо почистване на квартала, което ще обедини усилията на гражданите в стремежа към по-чиста и приветлива градска среда. В навечерието на първия учебен ден ще стартираме и специална кампания, посветена на учениците, а от 24 до 27 септември ще се проведе Спортната седмица на район "Северен" съвместно с всички училища и детски градини, кулминираща с Европейския ден на спорта на 27-ми отново в партньорство с БГ Бъди Активен. За повече информация и детайли относно предстоящите инициативи, следете каналите на район "Северен."

"Искам да съм полезен...Рециклирай ме!" е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Кока-Кола Къмпани и в партньорство с Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.