Кампания под надслов "Обичай безопасно“ организират днес в старата столица. Тя е национална и се провежда паралелно в няколко големи града у нас за поредна година. Поводът за нея е единият от празниците, които отбелязваме на 14 февруари – Денят на влюбените, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново. Инициаторите са доброволците от Български младежки червен кръст (БМЧК). Целта е да се запознае обществеността с опасностите на сексуално-рисковото поведение, като част от националната АНТИСПИН кампания на Министерство на здравеопазването. Предвид настоящата епидемична ситуация, дейностите ще се провеждат онлайн или на живо, при спазване на наложените противоепидемични мерки.

Днес доброволците от БМЧК - ВеликоТърново ще проведат информационна акция под мотото "Обичай безопасно“, като в три училища в града младежите ще раздават валентинки, презервативи и брошури по темата.

От 12.00 часа пред Скай център младежите и партньори от РЗИ, Ученически парламент и Център за междуетнически диалог и толерантност АМАЛИПЕ ще раздават картички, презервативи и валентинки, изработени от тях. Планирано е също младежите да направят онлайн анкета, свързана със сексуалното здраве и информираността на подрастващото население по темата.

"Фокус“ припомня, че на 14 февруари ежегодно се отбелязва вторият етап на националната анти-СПИН кампания "Ден на влюбените“. Същата се реализира в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН на Министерството на здравеопазването (МЗ) в партньорство с РЗИ, общини и неправителствени организации.

По данни на МЗ от 1986 г. до 19.11.2021 г. в България са регистрирани общо 3 702 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2021 година са открити нови 219 ХИВ-позитивни лица. Запазва се тенденцията през последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Съотношението мъже/жени продължава да нараства – 6,1:1 (86% мъже и 14% жени).

Близо 93% от новите случаи с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път (45% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже и 48% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани лица 5,5% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Най-засегнатата възрастова група е 30-39 г. (36%), следвана от възрастовата група 20-29 г. (24%) и 40-49 г. (22%). Повече от половината от новите случаи (58%) са във възрастовата група 30-50 г.

Географското разпространение на инфекцията показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София град – 34% (75 лица), област Варна – 11% (24 лица), Пловдив – 9% (20 лица), Бургас – 6% (14 лица), Пазарджик – 4% (9 лица), Враца, Русе, Стара Загора – 3% (6 лица) и в останалите – под 3%.

България остава страна с ниско разпространение на ХИВ. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население за България е 2,9 през 2020 г. Зa сравнение – средният показател за страните от ЕС е 3,3 на 100 хил. души население.

Луиза ТРАНЧЕВА